GAJDOŠ, L. Optimalizace elektrochemického senzoru pro měření v kapce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Prášek, Jan

Předmětem diplomové práce byla oblast tlustovrstvých elektrochemických senzorů, konkrétně oblast elektrochemické detekce látek z jediné kapky roztoku. V teoretické části práce student prokázal schopnost pracovat s literaturou, ze které vybral a zpracoval nejpodstatnější části, které následně využil při zpracovávání praktické části práce. Tu představovala modifikace standardního tlustovrstvého senzoru tak, aby na elektrodové oblasti senzoru jednoduše držela kapka roztoku o objemu několika desítek mikrolitrů. Zde student postupně využil několika technik pro modifikaci. Modifikované senzory poté student ověřil při elektrochemické detekci a nad rámec zadání provedl některé dodatečné experimenty. Dosažené výsledky student přehledně vyhodnotil a porovnal s nemodifikovaným senzorem. Student Libor Gajdoš přistupoval po celou dobu k práci na diplomovém projektu zodpovědně, ale občas bych ocenil více komunikace s vedoucím. Věnoval se řádně studiu jím vybrané i vedoucím doporučené literatury a samostatně řešil nenadálé situace a problémy. Závěrečné zpracování a sepsání výsledků proběhlo bez vážnějších komplikací. K formálnímu zpracování práce nemám téměř žádné výhrady. Věřím, že celková kvalita práce je na dobré úrovni a že bude přínosem pro další rozvoj Laboratoře mikrosenzorů a nanotechnologií. S ohledem na uvedené skutečnosti navrhuji hodnocení A 90b.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Pekárek, Jan

Předmětem diplomové práce studenta bc. Libora Gajdoše byla optimalizace elektrochemického senzoru pro měření v kapce. Cílem práce bylo seznámit se s technologií tlustých vrstev v oblasti senzoru a studium možnosti elektrochemické detekce látek v roztocích. Na základě získaných znalostí měl studen modifikovat standardní tříelektrodový tlustovrstvý senzor tak, aby na něm bylo možné provádět elektrochemickou detekci z kapky. Získané výsledky měl student vyhodnotit a porovnat s výsledky udávanými v literatuře. V teoretické části se autor věnuje zejména tlustovrstvé technologii, metodám měření smáčecího úhlu, konstrukci elektrodových systémů a nakonec elektroanalytickým měřicím metodám. V praktické části pak student navrhl a ověřil několik modifikací standardního tříelektrodového elektrochemického senzoru tak, aby byl schopen provádět látkovou detekci z kapky. Funkčnost zrealizovaných modifikovaných senzorů poté ověřil pomocí cyklické voltametrie. Zvolené téma je velice aktuální. Použité studijní prameny jsou vhodné a týkají se bezprostředně jednotlivých řešených oblastí. Formální zpracování práce odpovídá požadovaným normám a je na dobré úrovni. Vytknou lze jen detaily jako je horší kvalita některých obrázků, překlepy či jiné gramatické a typografické chyby. Po technické stránce práce obsahuje několik nejasností a nepřesností, např. proud protéká, nikoliv probíhá (str. 26), chlorid draselný (KCl) je sůl, nikoliv kyselina (str. 28), v tabulce 6.1 na str. 40 jsou pro všechna měření u past DuPont BQ221 a ESL 243-S stejné naměřené výsledky kontaktního úhlu. Výsledky tak nepůsobí věrohodným dojmem a jejich celková interpretace a požadované srovnání s výsledky udávanými v literatuře je velmi slabé. Z textu práce je ale zřejmé, že se student dostatečně seznámil s řešenou problematikou a teoretické poznatky uplatnil při optimalizaci elektrochemického senzoru. Student splnil zadání ve všech bodech, proto předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B/80 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 74242