PRACHÁROVÁ, A. Charakterizace vybraných superpotravin jako složek smoothie nápojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Bakalářská práce je zaměřena na vývoj a přípravu nových typů obohacených smoothie nápojů s přidanou aktivní složkou z vybraných tzv. superpotravin. Studentka pžistupovala k řešení zadaného tématu aktivně, iniciativně a se zájmem. Práce vyžadovala zvládnutí poměrně velkého rozsahu různých experimentálních technik (extrakce, chromatografie GC i HPLC, senzorická analýza). Studentka projevila potřebnou samostatnost, laboratorní zručnost i organizační schopnosti . Během práce aktivně využívala konzultace. Získané výsledky zpracovala studentka do kvalitní bakalářské práce, na finální podobě práce se však projevil vliv časové tísně zejména při konečné interpretaci a diskusi výsledků a celkovém zpracování textu. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně (A)".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A |
Bakalářská práce studentky Adriany Prachárová se zabývá charakterizací vybraných superpotravin jako složek smoothie nápojů. Bakalářská práce je standardně členěna na teoretickou část (11 stran) věnovanou především charakteristice aktivních látek a metodám stanovení výsledných nápojů či jednotlivých složek. Rešerše je založena na aktuálních odborných článcích. Následuje experimentální část (11 stran), kde je v úvodu pár poměrně značných překlepů jako například sestava HPLC/FID. Poměrně detailně sepsaná samotná příprava vzorků včetně experimentálního nastavení jednotlivých měření. Nutno podotknout, že všechny zmíněné kapitoly obsahují mírné formální nedostatky jako např. jednotný formát písma, grafů a tabulek. V kapitole Diskuze a výsledky popisuje studentka poměrně zdatně výsledky senzorické analýzy. Při diskuzi výsledků se snaží vyvozovat logické závěry, z čehož je patrné, že dané problematice porozuměla. Cíle definované v zadání bakalářské práce byly dle mého názoru zcela splněny. Předloženou bakalářskou práci hodnotím stupněm „B – velmi dobře“ a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 115845