PRACHÁROVÁ, A. Charakterizace vybraných superpotravin jako složek smoothie nápojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Bakalářská práce je zaměřena na vývoj a přípravu nových typů obohacených smoothie nápojů s přidanou aktivní složkou z vybraných tzv. superpotravin. Studentka pžistupovala k řešení zadaného tématu aktivně, iniciativně a se zájmem. Práce vyžadovala zvládnutí poměrně velkého rozsahu různých experimentálních technik (extrakce, chromatografie GC i HPLC, senzorická analýza). Studentka projevila potřebnou samostatnost, laboratorní zručnost i organizační schopnosti . Během práce aktivně využívala konzultace. Získané výsledky zpracovala studentka do kvalitní bakalářské práce, na finální podobě práce se však projevil vliv časové tísně zejména při konečné interpretaci a diskusi výsledků a celkovém zpracování textu. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Studium literatury a její zpracování B
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury B
Závěry práce a jejich formulace A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vysoká, Marie

Bakalářská práce studentky Adriany Prachárová se zabývá charakterizací vybraných superpotravin jako složek smoothie nápojů. Bakalářská práce je standardně členěna na teoretickou část (11 stran) věnovanou především charakteristice aktivních látek a metodám stanovení výsledných nápojů či jednotlivých složek. Rešerše je založena na aktuálních odborných článcích. Následuje experimentální část (11 stran), kde je v úvodu pár poměrně značných překlepů jako například sestava HPLC/FID. Poměrně detailně sepsaná samotná příprava vzorků včetně experimentálního nastavení jednotlivých měření. Nutno podotknout, že všechny zmíněné kapitoly obsahují mírné formální nedostatky jako např. jednotný formát písma, grafů a tabulek. V kapitole Diskuze a výsledky popisuje studentka poměrně zdatně výsledky senzorické analýzy. Při diskuzi výsledků se snaží vyvozovat logické závěry, z čehož je patrné, že dané problematice porozuměla. Cíle definované v zadání bakalářské práce byly dle mého názoru zcela splněny. Předloženou bakalářskou práci hodnotím stupněm „B – velmi dobře“ a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 115845