STARÝ, V. Strojové vidění: podpora pro laboratorní aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Matoušek, Radomil

Zadáním uvedené práce byl sledován cíl rozvoje ústavního projektu openTube2, který reprezentuje návrh robotizovaného laboratorního pracoviště určeného pro zpracování potenciálně infekčních vzorků Covid19. Práce byla determinována určeným laminárním boxem a požadovaným HW pro strojové vidění (RPi, Cognex). Celkovým konceptem zpětné vazby z laboratorní instrumentace byl rovněž specifikován. Student dle zadání navrhl systém strojového vidění primárně pro identifikaci umístění a identifikaci typu vzorku (zkumavky), dále diskutoval sekundární využití CV pro identifikaci přítomnosti nasazení špiček, poloh špiček po nasazení, hladiny, přítomnosti špuntu aj. Požadovaná platforma RPi byla konfrontována s průmyslovým řešením Cognex. V obsahu řešení šlo o týmovou práci, kde počin diplomanta představoval zásadní část pro vstupní operaci cyklu zpracování vzorku, rovněž s konexí na vizualizaci v HMI systému openTube. Cíle práce byly zcela naplněny, přičemž stěžejní rovina práce byla praktická. Toto podtrhuji, protože textová část bohužel představuje spíše jen dobrý popis a nereflektuje plně schopnosti autora. Řešení zahrnovalo rovněž rozsáhlou experimentální činnost, která vyžadovala desítky hodin nedokumentovatelné práce. Výsledné řešení splnilo očekávání a je předmětem další implementace, na které se bude diplomant v rámci týmu během měsíců červen a červenec dále podílet. Celkově hodnotím práci jako výbornou/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Holoubek, Tomáš

Diplomová práce se zabývá strojovým viděním s praktickou aplikací aktuálně využitou v rámci komplexního robotického projektu na Ústavu Automatizace a Informatiky FSI. Teorie podrobně vyjmenovává prostředky a podmínky pro rozpoznávání objektů od typů osvětlení, optiky až po senzory. Následuje popis hardwaru pro praktickou úlohu dle zadání. Použity byly dva různé modely Raspberry Pi s Python knihovnou a dále průmyslová kamera Cognex s příslušným softwarem. Praktická část realizuje rozpoznávání objektů, přičemž splněným předpokladem je také vlastní konstrukce pro kameru a osvětlení. Vzhledem k použité jedné kameře se autor vypořádal s problémy výrazného perspektivního zkreslení úspěšně. Lepší by ale bylo použít kamery aspoň dvě. Stoprocentní spolehlivost s danými podmínkami lze těžko zajistit, proto by měla být v práci doplněna pravděpodobnost úspěšnosti detekce. Celkově práce ukazuje velkou snahu o dosažení kvalitního výsledku a množství času věnovaného testování. Cíle zadání byly splněny a předloženou práci doporučuji k obhajobě s hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 140740