ZÍDKOVÁ, A. Stanovení sladidel a konzervantů v energetických nápojích metodou HPLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka nastudovala potřebnou literaturu a studium literatury využila při psaní své diplomové práce. K zadané práci přistupovala s pečlivostí a v laboratoři odvedla kvalitní práci. Potřebný elán studentce již chyběl při zpracování naměřených výsledků, při jejich interpretaci a diskuzi. Celkově studentka splnila zadání své práce, práci doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením B, tj. velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pořízka, Jaromír

Předkládaná diplomová práce Bc. Anežky Zídkové řeší problematiku vývoje a validace metody pro stanovení sladidel a konzervantů v nealkoholických nápojích. Z důvodu současného vysokého tlaku EFSA a dalších kontrolních orgánů na bezpečnost potravin je zacílení na vývoj univerzálních, rychlých HPLC velmi důležíté a jedná se o atraktivní téma. Práce je sepsána na 57 stranách včetně příloh a obsah je členěn dle standardů FCH VUT. Na úvod teoretické části je krátká pasáž o energetických nápojích, na kterou navazuje komplexnější pasáž o látkách v nich obsažených se zaměřením na sladidla a konzervanty. Nechybí pasáž o kapalinové chromatografii ve které autorka prezentovala stručný výběr chromatografických metod pro stanovení sladidela a konzervantů. Rešerše metodiky vycházela z relativně aktuálních článků z období 2006 - 2015. V práci, která se věnuje validaci analytických postupů postrádám v teoretické části podrobné teoretické informace o základních validačních parametrech, jako je LOD, LOQ, linearita, výtěžnost, rozlišení a další. Autorka čerpala celkem ze 49 literárních pramenů, které jsou citovány ve správném formátu. V experimentální části jsou podrobně popsané analyzované vzorky i použité vybavení. Parametry chromatografických metod jsou popsány velice stručně a podrobné informace jsou prezentovány až v části výsledky a diskuse. V případě validační práce, kdy se ladí větší množství parametrů metody, se propojení experimentálního nastavení a diskuse dá pochopit. Výchozí metody byly vybrány na základě rešerše a byly podrobeny optimalizaci. Ladění metody bylo zaměřeno převážně na optimalizaci složení mobilní fáze, s cílem maximalizovat rozlišení všech analytů a minimalizovat čas analýzy. Po optimalizaci byla vyselektována jedna z metod na základě posouzení stavu separace všech zkoumaných látek ve směsném standardu. Úroveň separace by měla být popsána údajem rozlišení. Validace metody zahrnuje parametry LOD, LOQ, opakovatelnost a výtěžnost. Výtku mám ke způsobu výpočtu LOD a LOQ. Autorka zvolila postup používaný pro analytické metody, kde lze získat přímo odezvu blanku (jako je spektrofotometrie, atomová absorpční spektrometrie aj.). U chromatografie se tyto limity počítají z maximální výšky kolísání základní linie přepočítané pomocí kalibrace pro daný analyt - toto maximální kolísání se hledá v oblasti 20x pološířky píku. Nebo lze použít i metoda MDL. Kromě tohoto nedostatku byla metoda zvalidována správně a byla aplikována na reálné vzorky. Výsledky těchto analýz jsou prezentovány přehledně včetně srovnání s platnou legislativou. Celkové výsledky práce jsou dále správně formulovány v závěru. Z formálního hlediska je práce v pořádku. Neobsahuje větší množství gramatických ani typografických chyb. Na základě výše uvedeného konstatuji, že cíle práce byly splněny. Text splňuje kritéria pro VŠKP, hodnotím ho celkovou známkou B a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108174