ŠKOPOVÁ, J. Stanovení vybraných vonných látek v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Cílem této práce byla optimalizace některých parametrů a validace metody stanovení aromaticky aktivních látek plynovou chromatografií spojenou s extrakcí cílených analytů na SPME vlákno. Metoda byla poté aplikována na několik vybraných vzorků potravin. Práce je částí studie, která se bude věnovat problematice vybraných aromaticky aktivních látek, které mají nežádoucí (většinou alergenní) účinky na lidský organismus. Navazuje na první experimenty provedené v předchozí diplomové práci. Diplomantka projevovala o danou problematiku velký zájem, provedla vyčerpávající rešerši (o čemž svědčí i velké množství citovaných zdrojů) a výborným způsobem zpracovala teoretickou část práce. V průběhu práce byla velmi samostatná, správně si plánovala experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s plynovým chromatografem, přípravu vzorků a standardů, správně vyhodnocovala získané výsledky. Pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Buňka, František

Předložená práce je zpracována na velmi dobré úrovni a dává podklad pro stanovení vybraných senzoricky aktivních látek v reálných vzorcích potravin. Lze tedy očekávat praktický dopad výsledků této práce. K diplomantce mám jen pár připomínek, které však zásadním způsobem nesnižují kvalitu práce: 1. V kapitole 2.3.1 je pojednáno o některých vlastnostech potenciálně alergenních látek, mezi jinými je zmíněna i hustota. Bylo by vhodné uvést, teplotu pro jakou je hustota uvedena. 2. Zařazení "elektronického nosu" do metod využívaných pro stanovení aromatických látek v potravinách je trochu diskutabilní. Jedná se spíše o metodu, která poskytuje fingerprint těkavých látek ve vzorcích na základě několika senzorů. 3. Na straně 44, tabulka 3.2.1 je dle mého názoru chybně uvedena doba vzestupného gradientu. 4. Na straně 52 a dále jsou hodnoty "R2" označovány jako "korelační koeficient". Ve skutečnosti jde o koeficient determinace, ze kterého lze korelační koeficient získat jako druhou odmocninu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 24068