KORVASOVÁ, L. Změny růstu mikoroorganismů v rouškách z různého materiálu v průběhu použití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená bakalářská práce je koncipovaná jako pilotní orientační studie zaměřená na aktuální problematiku možnosti rozvoje a přenostu sekundární bakteriální infekce z prostředků ochrany dýchacích cest (roušky, respirátory). Studentka přistupovala k řešení práce s velkým zájmem, iniciativně a samostatně. Práce obsahuje přehlednou a zyjímavou rešerši na dané téma včetně historických souvislostí. V rámci experimentální části práce bylo potřeba zvládnout řadu časově náročných experimentů i laboratorních technik. Studentka prokázala potřebnou laboratorní zručnost, schopnost organizace času a v celém průběhu řešení bakalářské práce prokazovala významnou schopnost improvizace a přizpůsobení experimentů atypickým podmínkám. Kromě kultivačních a dalších mikrobiologických technik bylo třeba zvládnout testy viability a antimikrobiální testy u několika typů ochranných roušek a respirátorů. Studentka se pokusila zpracovat a vyhodnotit velké množství experimentální dat, interpretovat je a vyvodit z nich adekvátní závěry. Veškeré cíle zadání bakalářské práce byly splněny. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem práci doporučuji k obhajobě a hodnotím výsledným stupněm A (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hoová, Julie

Bakalářská práce Lucie Korvasové zkoumá změny růstu mikroorganismů v rouškách z různého materiálu v průběhu použití. Práce vznikla na základě současné koronavirové situace, kdy se řeší problematika ochrany dýchacích cest vůči virovým onemocněním pomocí vhodného zakrytí obličejové části. Dále se ale nebere zřetel na potenciální množení bakterií na povrchu kůže kolem úst a horních cest dýchacích. V teoretické části autorka popisuje onemocnění Covid-19 a druhy roušek na českém trhu. Dále blíže popisuje bakterie z hlediska morfologie a fyziologických vlastností, metody jejich stanovení a také přítomnost bakterií v oblastech obličeje a dýchacích cest. V této části práce musím vytknout velmi malé množství mezinárodních článků v rámci použité literatury. V experimentální části studentka provedla nespočet kultivačních metod se 4 typy kultivačních médií s následným stanovením počtu bakterií a jejich viability pomocí látky resazurin. V této části zkoumá kontaminaci roušek před samotným použitím a po hodinovém nošení. V mnoha případech by postupy ovšem zasloužily optimalizaci, aby se snížily odchylky měření. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a tuto práci hodnotím výslednou známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131874