DOBIÁŠ, V. Studium přírodních látek zázvoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselá, Mária

Student prokázal schopnost samostatně pracovat na zadané téma. K dané problematice získával nové informace studiem odborných časopiseckých publikací, literatury a z internetu. Zodpovědně a svědomitě přistupoval k experimentálním pracím v laboratoriu. Získané výsledky konzultoval a samostatně vyhodnotil.

Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Předložená bakalářská práce Vojtěcha Dobiáše je zaměřena na studium antioxidačních vlastností zázvoru lékařského (Zingiber officinale). V rámci svých experimentů stanovil student v extraktech ze zázvoru obsah celkových fenolů, celkových flavonoidů a celkovou antioxidační aktivitu. Tato analytická stanovení doplnil testem antimikrobiální aktivity zázvorového extraktu. Teoretická část je zpracována na základě studia 44 informačních zdrojů, které jsou citovány dle normy. Převážnou část těchto zdrojů tvoří cizojazyčné původní práce. Řazení jednotlivých kapitol je logické a přehledné. Snad jenom kapitoly 2.3.7 (Metody stanovení celkových polyfenolů a flavonoidů) a 2.3.8 (Metody stanovení antimikrobiální aktivity) mohly být poněkud delší, aby proporcionálně odpovídaly kapitolám předcházejícím. Tato část bakalářské práce obsahuje všechny nezbytné výchozí informace potřebné ke zpracování zadaného tématu. Experimenty praktické části jsou dobře popsány, získaná surová data dobře zpracována do přehledných tabulek a ilustrativních grafů. Postrádám v této části práce pouze statistické vyhodnocení výsledků a poněkud širší diskusi výsledků (např. srovnání s literaturou). Závěry práce jsou správně formulovány. Při celkovém hodnocení konstatuji, že zadání práce bylo beze zbytku splněno. I proto bakalářskou práci Vojtěcha Dobiáše jednoznačně doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou VÝBORNĚ - A.

Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108170