JAŠKOVÁ, M. Analýza polyfenolických látek v různých typech kávy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Studentka zpracovala kvalitní rešerši zaměřenou na charakterizaci různých druhů kávy, technologii kávy a obsah aktivních látek. V experimentální části bakalářka zvládla metody stanovení skupinových antioxidačních parametrů i instrumentální analýzu kofeinu a dalších individuálních fenolických látek metodou HPLC/UV-VIS. Součástí práce byla i senzorická analýza několika druhů kávy s využitím poměrně rozsáhlého soboru hodnotitelů a dále zpracování senzorického dotazníku. Téma bakalářské práce bylo iniciováno zájmem samotné studentky, k řešení zadaných úkolů přistupovala se zájmem a případné problémy řešila samostatně . Projevila rovněž značnou míru experimentální zručnosti a laboratorních dovedností. Výsledky zpracovala do přehledné práce s minimem chyb. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Halienová, Andrea

Predložená bakalárska práca Martiny Jaškovej plne zodpovedá zadanej téme. Študentka spracovala atraktívnu tému týkajúcu sa antioxidačných látok obsiahnutých v káve prehľadne a kompaktne, využívajúc aktuálne zdroje informácií. V teoretickej časti sa autorka venuje popisu jednotlivých odrôd kávy, technologickému spracovaniu kávovníkových zŕn, chemickému zloženiu zelených zŕn a následne zŕn po pražení, pričom nechýba kapitola venovaná antioxidačným vlastnostiam rastlín. Autorka pojala spracovanie danej témy komplexne, a tak okrem teoretickej časti nechýba ani experimentálna časť, ktorá obsahuje výsledky radené prehľadne a logicky, a až na pár preklepov nie je práci čo vytknúť. Obohatením práce je okrem nameraných dát antioxidačných látok aj senzorická analýza jednotlivých druhov kávy doplnená spotrebiteľským dotazníkom. Práca tým pádom podáva širší pohľad na problematiku a je vhodným prepojením k následnej diplomovej práci. Text odporúčam k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Úroveň jazykového zpracování B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 18839