BAŤKOVÁ, Z. Biotechnologická produkce metabolitů kvasinek v podmínkách kombinovaného stresu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Dzurendová, Simona

Študentka Bc. Zuzana Baťková sa vo svojej diplomovej práci venovala produkcii kvasinkovej biomasy v podmienkach kombinovaného stresu- použitie odpadnej syrovátky ako zdroja živin a prídavku kovov (železa a zinku). V teoretickej časti študentka poskytla prehľadnú rešerš o produkcii, chemickom složení a využitiach syrovátky v rôznych priemyselných odvetviach. Taktiež bolo popísané súčasné biotechnologické využitie syrovátky a motivácia biotechnologického využitia práve tohoto odpadného materiálu. Pokračovaním teoretickej časti bol popis karotenogénnych kvasiniek ako produkčných mikroorganismov a priblíženie ich metabolického potenciálu v rôznorodých stresových podmienkach. Bol poskytnutý súčasný stav problematiky a porovnanie s aktuálnou literatúrou. V experimentálnej časti sa študentka venovala predúprave syrovátky a samotnému použitiu syrovátky v kombinácii s ďalšími zdrojmi živín v submerznej kultivácii piatich kmeňov karotenogénnych kvasiniek. V médiách boli taktiež používané rôzne koncentrácie zinku a železa pre otestovanie vplyvu kovového stresu na produkciu kvasinkových metabolitov. Kultivácie boli prevedené v Erlenmeyerových baňkách v pracovnom objeme 50 ml a následne študentka otestovala najvhodnejší kmeň v 2,5 l bioreaktore. Kvasinková biomasa bola podrobne analyzovaná s ohľadom na jej celkové množstvo a antioxidačnú aktivitu, obsah a zloženie lipidov, karotenoidov, ubichinonu, ergosterolu a glukanov. Výsledky boli spracované do prehľadných grafov umožňujúcich priame porovnanie jednotlivých kmeňov a zhodnotenie vplyvu prítomnosti syrovátky a množstva kovov na produkciu jednotlivých metabolitov a biomasy. V závere študentka prehľadne zrekapitulovala získané poznatky, identifikovala najvhodnejšie kvasinkové kmene a navrhla využitie vysokohodnotnej kvasinkovej biomasy vyprodukovanej na odpadnej syrovátke v oblasti krmivárstva a potravinových doplnkov. Študentka zvládla množstvo experimentálnych metód a jej práca priniesla zaujímavé výsledky pre uplatnenie syrovátky ako zdroja živin v biotechnologických procesoch využívajúcich karotenogénne kvasinky. Študentka bola taktiež schopná kriticky zhodnotiť neoptimálne výsledky, parametry návrhu experimentov alebo metódy a navrhnúť možné riešenie. Získané data boli diskutované v porovnaní s relevantnými publikáciami a celkovo bolo použitých 99 zdrojov, čo svedčí o širokom rozhľade študentky v danej problematike. Zuzana pracovala v laboratóriu svedomite a samostatne. Výsledky a samotnú prácu pravidelne konzultovala. Kontrolou miery podobnosti s inými dokumentami a záverečnými prácami bola zistená podobnosť z 26%. Táto podobnosť bola pozorovaná hlavne v metodickej časti a iných formálnych odsekoch, celkovo sa teda práca dá považovať za originálnu. Túto diplomovú prácu odporúčam k obhajobe a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Byrtusová, Dana

Předložená diplomová práce studentky Zuzany Baťkové se zabývá kultivaci karotenogenních kvasinek s využitím syrovátky jako kultivačního média. Teoretická část je logicky členěná, s minimem překlepů a chyb. Experimentální část dokazuje, že studentka zvládla práci s mikroorganismy (kultivace v Erlenmeyrové baňce i fermentoru) i pokročilými analytickými metodami - plynovou a kapalinovou chromatografii. Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. Získané výsledky jsou přehledně prezentovány formou tabulek a grafů a jsou správně interpretovány a diskutovány. K práci mám pouze pár připomínek. V experimentálni části není uvedeno kolik replikátu bylo provedeno pro kultivaci kvasinek v Erlenmeyrových baňkách. Postrádám rovněž výsledky stanovení sacharidů pomocí HPLC. V práci jsou uvedeny různé teploty a doby sterilizace médií. V kap. 4.5 je uvedeno 140 °C po dobu 45 minut, což může být pro komplexní médium příliš vysoká teplota. Studentka splnila všechny dílčí cíle diplomové práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 156655