VDOLEČKOVÁ, M. Stanovení Staphylococcus aureus a Bacillus cereus v cukrářských výrobcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Studentka Monika Vdolečková přistupovala již od počátku k řešení bakalářské práce aktivně a zodpovědně. Všechny svěřené úkoly prováděla pečlivě a včas. Při práci v laboratoři pracovala precizně a samostatně. Po předchozí konzultaci byla schopná zpracovat a vyhodnotit výsledky adekvátním způsobem. Při vlastním sepisování práce prokázala dobré jazykové dovednosti, případné připomínky rychle a adekvátním způsobem zapracovala.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | C | ||
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Předložená bakalářská práce studentky Moniky Vdolečkové se zabývá průkazem přítomnosti nebo absence patogenních bakterií Bacillus cereus a Staphylococcus aureus ve vzorcích vánočního cukroví jak z domácích zdrojů, tak z tržní sítě. Kromě využití tradičních plotnových metod je práce zaměřena na genotypovou konfirmaci získaných suspektních izolátů Bacillus cereus a Staphylococcus aureus pomocí metody polymerázové řetězové reakce. Uvedená molekulárně biologická metoda je dále použita na hodnocení toxigenního potenciálu získaných izolátů Bacillus cereus a Staphylococcus aureus a tím ke zhodnocení rizika konzumace tohoto typu potraviny z pohledu vzniku možného alimentárního onemocnění. Z experimentální části práce je zřejmé, že se studentka Vdolečková účastnila studie, která byla náročná nejen na čas, ale i na provádění molekulárně biologických metod, které rozhodně patří mezi náročnější laboratorní techniky. Práce je přehledná a vhodně členěná a obsahuje všechny obvyklé náležitosti včetně přesně formulovaných cílů práce. Studentka zvládla ve výborné kvalitě zpracovat literární rešerše k danému tématu a přehledně popsat metodiku zpracování vzorků, kterou vhodně doplnila fotografiemi. Výsledná data zpracovala studentka do názorných grafů a slovně popsala. Práce však postrádá dostatečnou diskusi k získaným výsledkům, v případě Bacillus cereus je v diskusi bohužel použit pouze jeden literární zdroj. Závěr je formulován jasně a shrnuje získané výsledky. Celá práce je zpracována s pečlivostí, chyby se objevují pouze ojediněle (např. chybějící kurzíva u latinských názvů str. 40, 41; nesprávné psaní názvů genů str. 36, 43). Práce působí precizním dojmem, pouze u závěrečného Seznamu použitých zdrojů jsou citace uváděny v nejednotném formátu. Celá práce se zabývá aktuální problematikou alimentárních onemocnění a získané výsledky jsou pro praxi přínosné.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Interpretace výsledků, jejich diskuse | E | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A |
eVSKP id 125265