VDOLEČKOVÁ, M. Stanovení Staphylococcus aureus a Bacillus cereus v cukrářských výrobcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Šárka,, Bursová

Studentka Monika Vdolečková přistupovala již od počátku k řešení bakalářské práce aktivně a zodpovědně. Všechny svěřené úkoly prováděla pečlivě a včas. Při práci v laboratoři pracovala precizně a samostatně. Po předchozí konzultaci byla schopná zpracovat a vyhodnotit výsledky adekvátním způsobem. Při vlastním sepisování práce prokázala dobré jazykové dovednosti, případné připomínky rychle a adekvátním způsobem zapracovala.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů C
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Necidová,, Lenka

Předložená bakalářská práce studentky Moniky Vdolečkové se zabývá průkazem přítomnosti nebo absence patogenních bakterií Bacillus cereus a Staphylococcus aureus ve vzorcích vánočního cukroví jak z domácích zdrojů, tak z tržní sítě. Kromě využití tradičních plotnových metod je práce zaměřena na genotypovou konfirmaci získaných suspektních izolátů Bacillus cereus a Staphylococcus aureus pomocí metody polymerázové řetězové reakce. Uvedená molekulárně biologická metoda je dále použita na hodnocení toxigenního potenciálu získaných izolátů Bacillus cereus a Staphylococcus aureus a tím ke zhodnocení rizika konzumace tohoto typu potraviny z pohledu vzniku možného alimentárního onemocnění. Z experimentální části práce je zřejmé, že se studentka Vdolečková účastnila studie, která byla náročná nejen na čas, ale i na provádění molekulárně biologických metod, které rozhodně patří mezi náročnější laboratorní techniky. Práce je přehledná a vhodně členěná a obsahuje všechny obvyklé náležitosti včetně přesně formulovaných cílů práce. Studentka zvládla ve výborné kvalitě zpracovat literární rešerše k danému tématu a přehledně popsat metodiku zpracování vzorků, kterou vhodně doplnila fotografiemi. Výsledná data zpracovala studentka do názorných grafů a slovně popsala. Práce však postrádá dostatečnou diskusi k získaným výsledkům, v případě Bacillus cereus je v diskusi bohužel použit pouze jeden literární zdroj. Závěr je formulován jasně a shrnuje získané výsledky. Celá práce je zpracována s pečlivostí, chyby se objevují pouze ojediněle (např. chybějící kurzíva u latinských názvů str. 40, 41; nesprávné psaní názvů genů str. 36, 43). Práce působí precizním dojmem, pouze u závěrečného Seznamu použitých zdrojů jsou citace uváděny v nejednotném formátu. Celá práce se zabývá aktuální problematikou alimentárních onemocnění a získané výsledky jsou pro praxi přínosné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse E
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 125265