HRUŠKOVÁ, V. Staphylococcus aureus v potravinách: Identifikace a produkce enterotoxinu v mléce a sýrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaclíková, Eva

Vendula Hrušková začala pracovať na Oddelení mikrobiológie a molekulárnej biologie Výskumného ústavu potravinárského v Bratislave v poslednom ročníku vysokoškolského štúdia na témesvojejdiplomovej práce, v ktorej sa venovala aplikácii molekulárno-biologických metód v detekcii potravinových patogénov so zameraním na Staphylococcus aureus. Po ukončení štúdiasa rozhodla pokračovať vo svojej vedecko-výskumnej činnosti formou doktorandského štúdia, s vykonávaním experimentálnej časti práce na našom pracovisku. Úspešne nadviazala na dobrý vedomostný základ a metódy a postupy použité v diplomovej práci a osvojila si celý rad ďalších mikrobiologických, biochemických a molekulárno-biologických metód, menovite metódu polymerázovej reťazovej reakcie v konvenčnom aj real-time simplex a duplex usporiadaní. Rozvinula svoje schopnosti kriticky analyzovať a vyhodnocovať svoje výsledky a cieľa vedome postupovať v riešení výskumných zámerov. Časť práce venovanú vývoju metódy na detekciuS. aureus v potravinách založenej na TaqManreal-time PCR a validácii s referenčnou mikrobiologickou metódouriešila na našom pracovisku (Trnčíková T, Hrušková, V., Oravcová, K.,Pangallo D.,Kaclíková E.: Rapid and Sensitive DetectionofStaphylococcus aureus in Food UsingSelectiveEnrichment and Real-Time PCR Targeting a New Gene Marker. Food AnalyticalMethods 2, 2009, s. 241-250). V rámci študijného pobytu na Univerzite v Lunde nadviazala na problematiku S. aureus v potravinách výskumom zameraným na vplyv environmentálnych faktorov na rast S. aureus a tvorbu enterotoxínov v mlieku a syroch. Výsledky riešeniaoboch uvedených zámerovsú nesporným príspevkom k rozšířenou poznatkov a k zdokonaleniu kontroly a mikrobiologickém bezpečnosti potravín. Předkládaná práca je spracovaná na dobrej úrovni, spĺňa všetky požiadavky na dizertačnú prácu a preto ju môžem doporučiť na obhajobu.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Španová, Alena

Doktoranská disertační práce Ing. Venduly Hruškové je zaměřena na detekci význačného patogena potravinového řetězce S. aureus a na studium vlivu environmentálních faktorů na růst S. aureus a tvorbu enterotoxinů v potravinách. Řešená problematika je velmi aktuální v celosvětovém měřítku z důvodu zajištění výroby zdravotně nezávadných potravin. Doktorandská disertační práce je napsána v anglickém jazyce. Práce je napsána výstižně, srozumitelně a s logickou návazností, což se jí podařilo. Práce má 107 stran a je členěna do 12 kapitol. V kapitole Introduction (Úvod) (2 strany) je zdůvodněn význam řešené problematiky. V kapitole 2.Theoretical part (Teoretická část) (16 stran) je souhrnnou formou pojednáno o S. aureus a onemocnění, které vyvolává, včetně faktorů prostředí, které ovlivňují růst S. aureus a potravin, ve kterých se vyskytuje. Další část této kapitoly je věnována mikrobiologickým a molekulárně-genetickým metodám detekce S. aureus a jeho enterotoxinům. V kapitole The aims (Cíle práce) (1 strana) jsou výstižně charakterizovány cíle práce, které jsou rozděleny do dvou částí: první část se zaměřuje na vývoj metody detekce S. aureus v potravinách pomocí PCR v reálném čase, druhá část na studium vlivu environmentálních faktorů na růst S. aureus a tvorbu enterotoxinů v mléce a sýrech. Kapitola Materiál a metody (13 stran) uvádí, vedle studovaných kmenů, postupy, používané pro analýzu mléka a sýrů, které byly prováděny v malých fermentorech. Vzhledem k tomu, že byla sledována exprese enterotoxinu, jsou uvedeny metody isolace RNA, cDNA syntézy a RT-PCR a dále přehledná schémata průběhu experimentů. Postupy vypracované pro detekci S. aureus jsou uvedeny v Supplements (Přílohy) v publikovaném článku. V Supplements jsou uvedeny nejcennější výsledky doktorandské práce – jedná se o nové metody PCR využitelné pro rychlou diagnostiku S.aureus a Y. enterocolitica v potravinách. Další výsledky jsou shrnuty v kapitole Results (Výsledky práce) (26 stran, 12 obrázků). Práce mj. přináší nové poznatky týkající se vlivu různých teplot na růst S. aureus, expresi genu sed a tvorbu enterotoxinu D v pasterizovaném mléce a v BHI médiu. Dále byl prokázán vliv doprovodné mikroflory surového mléka na produkci enterotoxinu. Poslední část je věnována růstu a produkci enterotoxinů S. aureus po sekundární kontaminaci sýrů. Šestou kapitolou je Discussion (Diskuse) (7 stran), ve které autorka přesvědčivým způsobem dikutuje získané výsledky. Sedmou kapitolou je Conclusions (Shrnutí) (2 strany), osmou kapitolou jsou Future perspectives (Budoucí perspektivy) (1 strana), devátou kapitolou Reference (Literatura) (6 stran), desátou kapitolou List of abbreviations (Seznam zkratek) (1 strana). Jedenáctou kapitolou je List of publications (Seznam publikací) (1 strana) a Supplements (Přílohy) (12 stran) s přiloženými kopiemi 2 publikací in extenso. Součástí práce je rovněž Souhrn v českém jazyce (1 strana) a Abstract (1 strana) v anglickém jazyce. Předložená doktorandská práce svědčí o pracovním úsilí a elánu, s kterým autorka přistupovala k řešení úkolů. Lze konstatovat, že cíle práce byly splněny. Doktorandka práci vypracovávala na dvou pracovištích v zahraničí. Výsledky práce týkající se rychlé diagnostiky S. aureus a Y. enterocolitica byly vypracovány ve Výzkumném ústavě potravinářském ( Food Research Institute) v Bratislavě, Slovenská republika, a publikovány v r.2008 a v r.2009 v impaktovaných časopisech (Ing.V.Hrušková je 2. spoluautorkou práce a 1. autorkou práce). Výsledky druhé části práce vypracované na Lund University ve Švédsku byly v r. 2009 a 2010 publikovány na vědeckých konferencích formou abstraktů (Ing. Hrušková je 2. a 3. spoluautorkou). Doktorandskou disertační práci Ing. Venduly Hruškové „Foodborne Staphylococcus aureus: Identification and enterotoxin production in milk and cheese“ po zodpovězení dotazu doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka

Otázky

Kmet,, Vladimír

Navrhovaná známka

eVSKP id 54330