SKLÁROVÁ, V. Vliv složení kultivačního média na vybrané charakteristiky mikrobiální kultury Aneurinibacillus sp. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Buchtíková, Iva

Studentka Viktória Sklárová vypracovala bakalářskou práci na téma vliv složení kultivačního média na vybrané charakteristiky mikrobiální kultury Aneurinibacillus sp. Studovaná bakterie je velmi zajímavá ohledně produkce polyhydroxyalkanoátů. Velký vliv na produkci má právě produkční médium, které bylo v práci optimalizováno a byl sledován vliv jednotlivých komponent nejen na růst bakterie ale také na produkci PHA. Studentka k práci přistupovala svědomitě a s nadšením učit se nové věci. V rámci experimentální části provedla velký počet experimentů. Rychle si osvojila práci s mikroorganismy i analytické metody. Při vypracování textové části práce se objevily drobné nedostatky. Nicméně studentka k jejich napravení přistupovala zodpovědně a také pomohly využívané konzultace. Celkově hodnotím práci velmi kladně, doporučuji k obhajobě a hodnotím ti stupněm A – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hrabalová, Vendula

Bakalářská práce studentky Viktórie Sklárové se zabývá vlivem složení kultivačního média na vybrané charakteristiky mikrobiální kultury Aneurinibacillus sp. Práce si kladla za cíl optimalizovat složení kultivačního média vedoucí k navýšení biomasy a produkce polyhydroxyalkanoátů (PHA). Teoretická část práce je logicky členěna do tří hlavních kapitol a popisuje extremofilní mikroorganismy, polyhydroxyalkanoáty, a v poslední kapitole spojuje využití vybraného termofilního kmenu k produkci PHA. V teoretické části oceňuji popis syntézy PHA, ve kterém se čtenář hezky orientuje. Bohužel jsou některá souvětí krkolomná, což čtivost místy snižuje. V experimentální části bylo provedeno mnoho kultivačních experimentů vedoucích k optimalizaci složení kultivačního média, inokulačního poměru, teploty médií a kultivační doby. Počet provedených experimentů převyšuje standardní požadavky na bakalářskou práci. Výsledky jsou kvalitně zpracovány do přehledných grafů a dostatečně komentovány. Oceňuji, že se studentka nad jednotlivými výsledky zamýšlí a diskutuje je. Práce obsahuje pár drobných nedostatků: • zkratka pro druh „sp.“ nebo „spp.“ se nepíše kurzívou • na kapitolu 2.1.1 navazuje přímo 2.1.1.1 bez textu • v kapitole 2.2.4 chybí slovo „voda“ (sladká či mořská) • v kapitole 3.3.2 by bylo lepší vyjadřovat přidanou koncentraci stopových prvků namísto přesného objemu • stejně tak v kapitole 3.4 by bylo lepší namísto přesného objemu vyjádřit obj. % přidané bakteriální kultury • v případě procentuálního vyjadřování (v celé práci) by se mělo uvádět, o jaká procenta se jedná (obj., hm.) I přes výše zmíněné nedostatky je práce kvalitně zpracovaná a splňuje všechny zadané cíle bakalářské práce. Práci hodnotím stupněm A, a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Úroveň jazykového zpracování B
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Využití literatury a její citace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 156627