ŠKOLOVÁ, D. Změny aromaticky aktivních látek během výroby modelového sýra [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Tato práce je součástí rozsáhlého projektu, který probíhá ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně, a zároveň ve spolupráci s nejmenovaným výrobcem, který má zájem komerčně vyrábět sýry typu Moravský bochník. V rámci projektu budou postupně zkoušeny různé varianty podmínek výroby sýrů; cílem bude vyrobit nutričně cenný a zároveň senzoricky atraktivní produkt. Během výroby modelových sýrů bude sledována řada parametrů, v rámci této práce to bylo stanovení těkavých (aromaticky aktivních) látek, které významným způsobem ovlivňují senzorickou kvalitu sýrů. V teoretické části je, na základě kvalitně provedené literární rešerše, podrobně popsána problematika sýrů s vysokodohřívanou sýřeninou, jejich chemické složení, vlastnosti, technologie výroby i možnosti stanovení těkavých látek. Podstatou experimentální části práce byl monitoring těkavých látek v průběhu zrání modelových sýrů a posouzení vlivu použitých mikrobiálních kultur na jejich obsah v sýrech. Jako metoda pro stanovení těchto látek byla zvolena mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (SPME-GC-MS). Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem; v průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou. Provedla značné množství experimentů; pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, které představují cenné východisko pro další navazující experimenty.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Dominika Školová zpracovala diplomovou práci na téma Změny aromaticky aktivních látek během výroby modelového sýra. Tato práce je součástí komplexního projektu vývoje sýru typu Moravský bochník. Fakulta chemická VUT v rámci tohoto projektu spolupracuje s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a nejmenovaným výrobcem mléčných výrobků. Diplomová práce je zpracována na celkem 81 stranách, z nichž 27 tvoří přílohy. Práce je standardně členěná. V jednotlivých kapitolách se dá dobře orientovat a postupně jsou logicky předkládány informace pro pochopení dané problematiky. V teoretické části je perfektně popsána technologie výroby sýrů s vysokodohřívanou sýřeninou. Na tuto pasáž dále navazují kapitoly, které se věnují změnám v chemickém složení v závislosti použité technologii a těkavým látkám v sýrech typu Ementál. Poslední část teorie se věnuje metodám extrakce, prekoncentrace a identifikace těkavých látek v sýrech. Především pasáž popisující spojení GC-MS (používané v experimentální části) je poněkud chudá (konkrétně dva odstavce). Je škoda, že se Dominika více nevěnovala oblasti způsobů fragmentace separovaných molekul. Drobnou připomínku mám k charakteristice hmotnostní spektrometrie - nejedná se o separační techniku. Experimentální část zahrnuje výčet všech analyzovaných vzorků, včetně postupu přípravy modelových sýrů. Podmínky SPME-GC-MS analýzy jsou poměrně podrobně popsány, nicméně chybí zde informace, jestli extrakce probíhala kontaktně, nebo metodou head-space. Zkratky složení SPME vlákna nejsou v seznamu zkratek. Hlavním cílem práce bylo posoudit vliv doby zrání a aplikace různých poměrů mikrobiálních kultur použitých při výrobě modelových sýrů na obsah aromaticky aktivních látek. Aromatický profil byl vyhodnocen na základě GC-MS analýzy, porovnáním hmotnostních spekter látek z rozseparované směsi se spektrální knihovnou. Celkově bylo ve vzorcích nalezeno 148 unikátních těkavých sloučenin rozdílné chemické podstaty. Značná část z tohoto počtu látek však vykazuje při porovnání s knihovnou spekter shodu menší než 50%. Pravděpodobnost, že se jedná o jinou látku je tak poměrně vysoká. Je možné, že tyto výsledky prošly hloubkovým průzkumem a byla vybrána látka z knihovny, která se může potenciálně vyskytovat v sýrech. Přesto by bylo vhodné tyto výsledky do jinak velmi kvalitní a rozsáhlé studie nezahrnovat. Dominika Školová prokázala, že umí dobře pracovat s věděckými databázemi. Odkazuje se na celkem 52 literárních zdrojů, které jsou ve většine případů velmi aktuální. Práce má solidní slohovou úroveň a téměř neobsahuje typografické ani jiné chyby. Celkově práci hodnotím pozitivně, je patrné, že studentka strávila v laboratoři velké množství času. Cíle práce byly splněny. Hodnotím známkou B - velmi dobře a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 94659