RADVANOVÁ, T. Optimalizace kultivace Korálovce ježatého (Hericium erinaceus) s následnou fermentací v přítomnosti probiotických bakterií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Studentka Bc. Tereza Radvanová se ve své práci věnovala optimalizaci kultivace Korálovce ježatého. V teoretické části práce popisuje charakteristiku Korálovce ježatého, dále se věnuje obilným substrátům, charakteristice probiotik a závěrem se zmiňuje i o koji fermentaci a současném stavu řešené problematiky. V experimentální části studentka optimalizovala kultivaci korálovce ježatého na vybraných obilných substrátech, a to ječných kroupách, kukuřičné krupici, pšeničných otrubách, pohance, amarantu, quinoe bílé a červené. Vybrané substráty charakterizovala z hlediska obsahu ve vodě rozpustných proteinů, celkových fenolických látek, flavonoidů, antioxidační aktivity a celkových sacharidů pomocí spektrofotometrických metod. Dále studentka použila metody plynové chromatografie na stanovení obsahu mastných kyselin a metodu HPLC/PDA pro stanovení lipofilních látek. Tyto látky byly stanoveny jak v samotných substrátech, tak v substrátech s obsahem mycelia Korálovce ježatého. V závěru experimentální části se studentka provedla výběr vhodného substrátu pro koji fermentaci pomocí přídavku probiotické kultury se stanovením vyprodukované kyseliny mléčné metodou HPLC/RI. Na základě získaných výsledků vyvodila návrh doplňku stravy, který by bylo možné tímto způsobem získat. Studentka získala zajímavé výsledky, které přehledně zpracovala do grafů a tabulek v diskusi a v závěrech této práce. Získané výsledky experimentů se snažila i dokumentovat fotografiemi, které jsou do této práce přidány a řádně okomentovány. V laboratoři pracovala systematicky a svědomitě, provedla mnoho experimentů a prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly. Při vypracování práce využívala poznatků získaných z řady odborných publikací a literatury. Dosažené výsledky pravidelně konzultovala. Práci Bc. Terezy Radvanové hodnotím velmi kladně z hlediska dosažených výsledků a celkového přístupu studentky. Kontrolou míry podobnosti s jinými dokumenty a pracemi, byla zjištěna podobnost z 15 %, textovou část práce lze tedy považovat za originální. Tuto diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
V teoretické části práce se studentka zabývala popisem korálovce ježatého, jeho nutriční hodnoty, biologických účinků, využití a kultivace. Dále zde studentka uvádí přehled nutriční hodnoty použitých obilných substrátů, charakteristiku probiotik, jejich biologických účinků a metabolismu. Literární rešerše přehledně popisuje danou tematiku s odkazem na odborné publikace. Zde velmi přínosně hodnotím kapitolu Současný stav řešené problematiky. V experimentální části studentka optimalizovala kultivace korálovce ježatého na sedmi obilných substrátech – ječných kroupách, kukuřičné krupici, pšeničných otrubách, pohance, amarantu, quinoe bílé a červené. Pomocí spektrofotometrických metod v samotných obilných substrátech a substrátech obohacených o mycelium stanovila obsah ve vodě rozpustných proteinů, celkových sacharidů, celkových fenolických látek, flavonoidů a antioxidační aktivity. Dále studentka u vzorků stanovila obsah mastných kyselin metodou plynové chromatografie a lipofilních látek pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Přestože v práci jsou drobné překlepy a chyby, které jsou přiloženy níže, tato práce přinesla zajímavé výsledky, které mohou tvořit kvalitní základ pro další experimentální práci, odborný článek a případné navázání na disertační práci. Velmi kladně hodnotím velké množství zpracovaných výsledků a přiložených a kvalitně okomentovaných obrázků, grafů a tabulek a velmi kvalitně je také sepsaná diskuze a závěr. V předložené práci byly dosaženy předložené cíle a splněno zadání diplomové práce. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím klasifikačním stupněm A (výborně).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 156606