KOZIELOVÁ, M. Statistické metody pro vyhodnocování senzorických dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Práce je psána, jasně a přehledně, diplomantka včas a bez problémů prostudovala doporučenou literaturu, odvodila a ve výpočetním prostředí MATLAB zpracovala algoritmy pro výpočet sil vybraných statických testů a v programovacím jazyce DELPHI provedla programovou implementaci požadovaných metod a vytvořila tak vhodný uživatelský softwareový produkt, který nazvala SMSA (Statistické metody v senzorické analýze). Kromě toho funkčnost teoreticky odvozených algoritmů ověřila i pomocí simulací. Ke zpracování práce po celou dobu přistupovala zodpovědně, iniciativně a se zájmem. V práci samostatně odvodila síly testů o parametru binomického rozdělení a provedla jejich srovnání. Zároveň upozornila na některé anomálie, které u jednotlivých testů mohou vzniknout při malých rozsazích výběrů, které u standardních statistických balíků (např. STATISTICA) mnohdy nejsou ošetřeny. Získané výsledky pak použila pro stanovení optimálního rozsahu výběru u vybraných senzorických analýz. Tyto výsledky též zabudovala do vytvořeného programového balíku SMSA. Kromě toho ukázala na příkladu reálných senzorických dat jejich vyhodnocení pomocí navrženého programu SMSA. Tím plně splnila zadádí diplomové práce. Vytvořený programový balík SMSA bude vhodným nástrojem pro statisticky méně zdatné uživatele v oblasti senzorické analýzy potravin. V práci jsem nalezl pouze drobnější zejména stylistické nedostaky (např. odvozování intrevalu spolehlivosti na str. 19 uprostřed by bylo vhodné doplnit průvodním textem; neobratné formulace v závorce pod tabulkou 3.2 na str. 21 a v úvodu důkazu věty 3.6.1 na str. 24; nevhodný název teoretická silofunkce na str. 26 nahoře a konečně na str. 41 pod tabulkou 4.1 chybí specifikace zmíněných podmínek). Poměrně velmi malý počet přepisů, které se v práci vyskytují (za zmínku stojí pouze přepis ve větě 3.3.1 na str. 18, kde ve vzorcích (3.12) a (3.13) není použito později zavedené označení pro stupně volnosti a dále ve vzorci (5.16) na str. 53 není dobře uveden jmenovatel zlomku) svědčí, že dipomantka práci i po technické stránce zpracovala velmi pečlivě. Práci jednoznačně doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | A | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | A | ||
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry | A | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | A | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | B | ||
Práce s literaturou včetně citací | A | ||
Samostatnost studenta při zpracování tématu | B |
Hodnocená práce řeší aplikaci statistiky v prostředí, ve kterém se statistika teprve postupně prosazuje, a to při vyhodnocování senzorických analýz potravin. Proto počin autorky práce je nanejvýš úctyhodný, a to jak z pohledu teoretického, tak i z pohledu praktického. Ve 3. a 4. kapitole autorka rozebrala a teoreticky podložila navržené přístupy k možným statistickým testům, včetně jejich srovnání s ohledem na sílu testu a požadavky při plánování senzorického experimentu. Velmi užitečným výstupem hodnocené práce je zpracovaný program pro praktické statistické vyhodnocování senzorických analýz. Přímý výstup představující informaci o síle jednotlivých testů poskytuje uživateli programu aparát pro použití vhodného testu. Práce je řešená věcně i metodologicky správně a použité metody odpovídají původnímu záměru. Z hlediska zadání považuji cíl práce za splněný a předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | A | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | A | ||
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry | A | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | A | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | B | ||
Práce s literaturou včetně citací | A |
eVSKP id 19572