MARKOVÁ, L. Srovnání některých nových odrůd rybízů z hlediska vybraných obsahových látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Diplomová práce Bc. Leony Markové se vztahuje k projektu QI111A141 "Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů". Náplní této práce bylo ověřit, případně upravit vybrané instrumentální metody stanovení vitaminu C, anthokyanových barviv a antioxidační kapacity pro konkrétní potravinářskou matrici - pro rybízové šťávy. V experimentální části práce autorka analyzovala celkem 18 odrůd rybízu, u každé odrůdy stanovila 3 až 4 parametry. Získané výsledky poslouží jako vstupní údaje pro uvedený projekt. Posluchačka přistupovala k diplomové práci vcelku odpovědně. Pracovala samostatně a s přehledem. Svůj pracovní čas si organizovala racionálně a pečlivě zvažovala, co je potřebné pro splnění zadaných úkolů. Velmi dobře se orientovala při studiu cizojazyčné literatury. V laboratoři vždy rychle a bezpečně zvládla každou instrumentální techniku. Získaná a vyhodnocená data shrnula do sdělného a hutného odborného textu své diplomové práce. Předloženou diplomovou práci Leony Markové jednoznačně doporučuji k obhajobě. Autorka odvedla výbornou práci a proto jí přísluší celkové hodnocení: VÝBORNĚ - A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Leony Markové tematicky navazuje na její bakalářskou práci a je logicky členěna do kapitol a podkapitol. Hlavním tématem práce je stanovení kyseliny askorbové, stanovení monomerního pigmentu a identifikace anthokyanových barviv v různých odrůdách rybízu. Velmi okrajově se práce zabývá stanovením antioxidační kapacity vybraných odrůd rybízu. Výsledky práce jsou přehledně zpracovány a poměrně dobře diskutovány. V práci chybí porovnání získaných výsledků s jinými dostupnými výsledky publikovanými v odborné literatuře. Porovnání obsahu kyseliny askorbové vzhledem k jejímu obsahu v ostatním ovoci s odkazem na údaje uvedené v počítačovém výukovém systému programů MU (viz citace 19) považuji za nedostatečné. Použitá literatura je dobře citována, v databázi WoK se však vyskytuje řada další zajímavé literatury, se kterou autorka nepracovala. Úroveň jazykového zpracování je poměrně dobrá, i když některé větné obraty jsou poněkud nesrozumitelné (např. str.63. - Vhodným naředěním vzorků se zamezilo příliš rychlé reakci, která by znemožnila odečíst absorbanci pouhým okem) Celkový dojem z práce je dobrý a v závěru je velmi dobře shrunto vše podstatné z dosažených výsledků. I přes některé drobné nedostatky práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 54793