PUŠKÁROVÁ, R. Využití antimikrobiálních produktů živočišného původu v kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Studentka řešila v bakalářské práci charakterizaci aktivních složek a možnosti využití syrovátky ve volné a enkapsulované formě v kosmetice. Komplexní eperimentální část zahrnovala celou řadu technik, jako jsou metody charakterizace syrovátkových proteinů a dalších složek, testy na antimikrobiální efekt, techniky enkapsulace do různých typů nosičů včetně charakterizace částic a testování dlouhodobé stability v modelových podmínkách. V rámci práce byly připraveny i modelové kosmetické výrobky s přídavkem syrovátky, které byly testovány kromě biologických účinků i metodou analytické centrifugace za účelem posouzení sedimentační stability. Během experimentální části práce studentka úspěšně zvládla výše uvedené techniky a zpracovala velmi kvalitní a komplexní studii s potenciálním aplikačním výstupem. Všechny zadané cíle práce byly splněny. Práci plně doporučuji k obhajobě a hodnotím výslednou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalářská práce Radky Puškárové je zaměřena na charakterizaci a využití syrovátky ve volné i enkapsulované formě. Teoretická část pojednává o antimikrobiálních vlastnostech syrovátky a jejím využití v kosmetickém průmyslu. V rozsáhlé experimentální práci studentka sledovala antimikrobiální účinek syrovátky proti vybraných kmenům bakterií a následně připravila částice a krémy s přídavkem syrovátky. Všechny výsledky jsou uvedeny v přehledných tabulkách a grafech a vhodně doplněné obrázky. V práci se však vyskytuje množství překlepů, v textu jsou stejné pojmy psány různým způsobem (grampozitivní/grampositivní). V grafu kalibrační křivky na str. 29 chybí bod [0,0]. Na str. 31 není u obrázků uvedeno zvětšení při pozorování pomocí mikroskopu. Uvedené připomínky nicméně výrazně nesnižují úroveň předložené práce. Vytyčených cílů bylo dosaženo, proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 99317