STEIDLOVÁ, A. Vybrané tradiční kosmetické suroviny a produkty, jejich charakterizace a aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Cílem předložené bakalářské práce je aktuální problematika - studium vybraných tradičních přírodních surovin využívaných v kosmetice a jejich aplikací v současných produktech. Stanovené cíle práce byly zcela splněny. V průběhu řešení práce zpracovala studentka kvalitní literární rešerši s přehledem přírodních kosmetických surovin a materiálů. Rychle se zapracovalai v laboratoři, pracovala samostatně a tvůrčím způsobem rozvíjela téma práce. V experimentální části bylo třeba zvládnout celou řadu časově náročných metod od kultivačních technik přes extrakční a instrumentální metody, enkapsulační techniiky až po testování antimikroibální a antioxidační aktivity. Připravila kosmetický výrobek a charakterizovala jej pomocí cyklického testu stability. Studentka projevovala velký zájem o řešenou problematiku a pravidelně využívala konzultace, Výsledky byla schopná relativně samostatně vyhodnotit, intepretovat a vyvodit správné závěry, drobné problémy nastaly pouze při formálním zpracování a textové úpravě. . Výsledkem je zdařilá bakalářská práce, která je zdrojem cenných informací pro navazující práce i pro praktické aplikace v kosmetice. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím výsledným stupněm "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Gerspitzerová, Nela

Bakalářská práce Adély Steidlové se zabývá přípravou a charakterizací extraktů přírodních surovin se zaměřením na jejich využití v kosmetice. Práce je logicky členěná s celkovým rozsahem 65 stran. V teoretické části se studentka věnuje popisu kůže, její struktury a funkce, dále zde uvádí běžné přírodní složky v kosmetice a jejich účinky a nakonec srovnává tradiční kosmetiku s tou současnou. Celkově je teoretická část sepsána přehledně, podpořena 76 citacemi a tvoří tak kvalitní základ pro experimentální část. V té studentka podrobně popisuje řadu použitých metod a postupů, zahrnující přípravu vodných a ethanolových extraktů z 8 různých substrátů, jejich charakterizaci co se týče obsahu sacharidů, proteinů, organických kyselin a jejich antioxidačního a antimikrobiálního účinku. Dále byly připraveny liposomy s enkapsulovanými vzorky, u nichž byla rovněž provedena charakterizace a nakonec byl připraven krém s využitím testovaných surovin. Drobnou výtku mám pouze ke kapitole 3.1.2, kde mi chybí informace o tom, odkud pochází použité bakterie. Výsledky a diskuze jsou prezentovány srozumitelně, doplněny grafy a tabulkami, které jsou adekvátně okomentovány. Zde bych měla připomínku k tabulce 2 a obrázkům 18 a 21, kde mi chybí směrodatné odchylky, jelikož autorka uvádí, že daná měření proběhla ve více opakováních. Dále bych osobně uváděla antioxidační aktivitu spíše v jednotkách µmol TEAC, případně mg TEAC, než g/l. U obrázku 29 bych spíše preferovala vyjádření dat jako procentuální úbytek hmotnosti v čase pro srozumitelnější interpretaci. Co se týče formálního zpracování, tak se v práci vyskytuje minimum překlepů a typografických chyb, které nikterak nesnižují celkovou úroveň předložené práce. Cíle stanovené v zadání byly zcela splněny, proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 162046