FREISLEROVÁ, E. Produkce kyseliny hyaluronové covRS-deficientním kmenem Streptococcus equi subsp. zooepidemicus [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
-
Cílem předkládané práce byla konstrukce mutantního kmene bakterie Streptococcus equi subsp. zooepidemicus s delecí covRS regulačního systému a ověření vlivu této modifikace na produkci kyseliny hyaluronové. Závěrečná zpráva je zpracovaná na 50 stranách a má standardní členění. Autorka se bohužel nevyhnula poměrně častým gramatickým chybám, které však nemají zásadní vliv na kvalitu práce. Literární část je zpracována jasně a podrobně se zaměřením na biologickou podstatu syntézy kyseliny hyaluronové a technologické aspekty její výroby. Experimentální část je zpracována v dostatečném rozsahu a velmi podrobně. Výsledky experimentů jsou uvedeny pouze na 7 stranách textu. Bohužel se jedná pouze o výčet provedených experimentů, chybí diskuze výsledků. Práci by určitě slušelo porovnání dosažených výsledků s literaturou. Kromě samotného výtěžku kyseliny hyaluronové by bylo vhodné sledovat také dopad provedené delece na specifickou rychlost růstu buněk a molekulovou hmotnost produkované kyseliny hyaluronové. Formální připomínky: - odkazy na literaturu - např. str.12 "převzato z [14]", bylo by vhodnější uvést jméno autora a poté číselný odkaz - některé kapitoly jsou zcela bez citací - např. kap. 2.4.1, 2.4.2, 2.6. atd. - str. 18 záměna bakterie Lactococcus za Lactobacillus - postupy uváděné v části "Výsledky a diskuze" patří spíše do části "Materiály" - např. kapitoly 5.2.3., 5.3.1., 5.4.1. Otázky na autorku: 1) Čím si vysvětlujete poměrně velký rozptyl výsledků v tab. 11.? 2) V práci uvádíte možnosti produkce kyseliny hyaluronové i pomocí jiných organismů. Je podle Vašeho názoru streptokok nejvýhodnějším producentem? Můžete uvést jeho výhody/nevýhody v porovnání s ostatními mikroorganismy?
eVSKP id 65624