VOJTEKOVÁ, V. Příprava a využití kombinovaných funkcionalizovaných nanomateriálů s antimikrobiálním účinkem v potravinářství a kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Predložená diplomová práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci kombinovaných nanomateriálů funkcionalizovaných antimikrobiálními látkami. V práci byly připraveny nanočástice i nanovláka více typů, jako například liposomy, želatinová nanovlákna a PHB-liposomy. Na funkcionalizace byly využity vybrané antioxidační a antimikrobiální látky, jako je thymol, eugenol, kurkumin a další. V rámci časově i metodicky velmi náročné práce byla vypracována zdařilá literární rešerše na zadané téma. V rámci experimentální části práce musela studentka zpracovat rozsáhlou studii za použití řady metodických přístupů od přípravy a charakterizace nanočástic a želatinových nanovláken přes charakterizaci struktury a funkce bioaktivních složek a funkcionalizaci materiálů až po náročné buněčné testy za účelem vyhodnocení antimikrobiálního účinku a bezpečnosti vzniklých materiálů. Práce byla rozšířena o aplikaci nanočástic jako potravinářských konzervantů a nanovláken v kosmetice a při hojení ran. Studentka přistupovala k řešení práce s velkým zájmem, pracovala samostatně a s tvůrčím přístupem a projevila nejen potřebnou laboratorní zručnost, ale i schopnost zpracovat, interpretovat a kriticky zhodnotit dosažené výsledky. Pravidelně využívala konzultace a literární zdroje. Výsledkem je rozsahem i obsahem nadstandardní diplomová práce s potenciálním aplikačním výstupem. Na základě výše uvedených skutečností doporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm A - "výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skoumalová, Petra

Předložená diplomová práce je zaměřena na přípravu a možnosti využití nových kombinovaných funkcionalizovaných nanomateriálů s antimikrobiálním účinkem v potravinářství a kosmetice. Zabývá se tedy stále velmi aktuálním a žádaným tématem. V teoretické části práce se studentka věnuje řešené problematice, přičemž čerpá z řady literárních zdrojů a to zejména ze zahraničních odborných časopisů, které správně a úplně cituje. V experimentální části práce se pak studentka zabývá optimalizací přípravy kombinovaných funkcionalizovaných antimikrobiálních nanostrukturních materiálů a testováním jejich stability, účinnosti a bezpečnosti. Z práce je jasně vidět velké množství časově náročných experimentů, které studentka musela provést. Dosažené výsledky studentka přehledně zpracovala ve formě tabulek a grafů a srozumitelně okomentovala. I když se v práci vyskytují drobné nepřesnosti, které jsou součástí otázek, je práce na vysoké úrovní a celkově působí velmi dobrým dojmem. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Využití literatury a její citace A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139336