BROŽOVÁ, M. Možnosti stanovení volných mastných kyselin v potravinářských matricích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na problematiku stanovení mastných kyselin v potravinách, s hlavním zaměřením na mléčné výrobky. Práce začíná přehledem obecných charakteristik lipidů a mastných kyselin, další část práce pak tvoří přehled metod, které je možné použít pro stanovení mastných kyselin. Zvláštní pozornost je věnována možnostem stanovení volných mastných kyselin. Studentka pracovala pečlivě a svědomitě, konzultovala průběh řešení práce, mohla však věnovat více úsilí vyhledávání a studiu kvalitnějších literárních zdrojů. Zadání práce bylo splněno. Práce je zpracovaná poměrně stručně, problematika je popsána přehledně a srozumitelně; dobrá je i formální úroveň práce. Závěry práce jsou formulovány stručně, jasně a přehledně. Práce je pilotní částí rozsáhlé studie, na základě zpracované rešerše bude vybrána a ověřena vhodná metodika. Podává srozumitelný přehled dané problematiky a bude použita jako teoretický podklad pro navazující diplomovou práci studentky a řady dalších prací, které se budou zabývat sledováním obsahu mastných kyselin v přírodních a tavených sýrech.
Předložená bakalářská práce měla být literární rešerší na téma „Možnosti stanovení volných mastných kyselin v potravinářských matricích“. Většina textu však opakuje obecně známá fakta převzatá z učebnic a pouze menší část práce je věnována soupisu originálních prací, které se věnují dané problematice. Přitom na Web of Science je pod dotazem „free fatty acids determination“ 1533 citací a pod dotazem „free fatty acids and cheeses“ 695 citací. Autorka vyhledané záznamy netřídí, natož aby se pokusila je kriticky zhodnotit. Přesto se v závěru objevuje návrh vhodného extrakčního postupu a stanovení volných mastných kyselin v sýrech, lze tedy konstatovat, že požadavky zadání byly splněny. Konkrétní připomínky s. 4 - 1. odst.: V anglické verzi abstraktu by mělo být uvedeno, že se jedná o literární rešerši, tedy „literary research“. s. 9 - 3. odst. a s. 10 - 4. odst.: Volné mastné kyseliny ani jejich soli nejsou lipidy. s. 12 - 6. odst.: Nesprávně definované omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. s. 14 - 3. odst.: Druhá věta je nevhodně formulovaná. s. 19 - poslední věta: Nesprávný tvar zájmena „jež“. s. 25 - 2. odst.: Nesprávně formulovaná definice mastných kyselin. s. 25: V závěru je řada vět, které do závěru nepatří. s. 26 - 30: Nesprávné citace v seznamu literatury, např. 13, 14, 32, nejednotně uvedená jména autorů.
eVSKP id 72558