SÚKUP, T. Využití změny skupenství při akumulaci tepla v solárních vzduchových systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Charvát, Pavel

Zpracování diplomové práce se student začal intenzivně věnovat až v posledních týdnech před termínem odevzdání, přičemž poměrně hodně prostoru věnoval rešerším v oblasti solárních systémů a způsobů akumulace tepla. Na studentovu obhajobu je třeba uvést, že z důvodu opožděné rekonstrukce laboratoří C3, se měřicí trať pro experimentální ověření činnosti zásobníku tepla podařilo uvést do provozu až začátkem května 2012. Pro návrh zásobníku tepla v rámci solárního systému použil diplomant počítačovou simulaci pomocí nástroje TRNSYS 17, s využitím modelu zásobníku, který vytvořil jeden z doktorandů (Ing. Klimeš). Je třeba ocenit, že pro tuto simulaci činnosti systému za reálných podmínek diplomant sám vytvořil algoritmy pro řízení nabíjení a vybíjení zásobníku v závislosti na provozních podmínkách.

Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Janírek, Martin Stanislav

Předložená diplomová práce na téma „Využití změny skupenství při akumulaci tepla v solárních vzduchových systémech“, kterou vypracoval Bc. Tomáš Súkup, měla za cíl navrhnout zásobník tepla pro solární vzduchový systém s využitím materiálů se změnou skupenství. S následným experimentálním ověřením na modelu a simulací v reálných klimatických podmínkách. První dvě třetiny práce jsou věnovány úvodu do problematiky a možných řešení. Zbývající část je zaměřena na návrh zásobníku, simulaci a experimentální měření. Po grafické a stylistické úpravě je práce nedotažená do konce. Na stránkách se objevuje mnoho volného (nevyužitého) místa, více druhů formátování, překlepy a myšlenkově neucelené věty. V práci se vyskytuje hodně obrázků, které nejsou v textu nikde popsány či komentovány. Mnohé obrázky a rovnice jsou uváděny bez odkazu, odkud byly čerpány. V seznamu použitých zdrojů se nachází více zdrojů, než které jsou v práci citovány. Nicméně práce splnila veškeré požadavky a cíle vytyčené v zadání, proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm DOBŘE (C).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 50508