KUBÍČKOVÁ, K. 3D tisk v popularizaci vědy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Langerová, Petra

Autorka ve své práci splnila vytyčené cíle. Velmi podrobně popsala teorii nutnou k pochopení 3D tisku, vydefinovala základní pojmy a je vidět, že je s danou tématikou velmi dobře obeznámená. Čemuž také nasvědčuje dlouhý seznam citované literatury. Ve své práci popsala možnosti 3D tisku za pomocí 3D tiskáren, ale i méně známého způsobu pomocí 3D pera. Při navrhování designu tištěné věci popsala také 3D modelovací software a sken. V praktické části popsala návrhy aktivit pro dětský mimoškolní kroužek, jehož cílem je seznámit děti s prací na 3D tiskárně a 3D peru a provést je jednoduchými úkoly. Velmi pěkně je zpracovaná část věnovaná formě instrukcí, jak s dětmi pracovat, jakým způsobem jim vysvětlit teorii a jaké potenciální problémy se mohou objevit, pokud instrukce a úkoly nebudou adekvátní věku cílové skupiny. Text je logicky členěn a dobře strukturován, nicméně chtělo by to lepší a koherentnější propojení praktické části s teoretickou. Z hlediska jazykového je práce na dobré úrovni, byť se objevují chyby v interpunkci a celkové větné stavbě, kdy slovosled není vždy obratný a občas vede k nejasnostem. Po stránce stylistické není textu co vytknout a zvolená jazyková forma odpovídá populárně naučnému tématu. Práci i přes drobné nedostatky doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B, celkově 80 body.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Zmrzlá, Petra

Práce Kláry Kubíčkové se vyznačuje pečlivě propracovanou strukturou a zjevnou snahou nevynechat žádné relevantní informace, které by mohly chybět méně informovanému čtenáři či vést k nekompletnímu přehledu metod a technik využívaných v oblasti 3D tisku. Text teoretické části tak nabývá na objemu, což v tomto případě nepůsobí samoúčelně, nicméně jsem přesvědčena, že by bylo možné teoretický výklad zestručnit a přidat tak v celkovém vyznění na významu přaktické části. K ucelenosti a přehlednosti předkládaných informací přispívá i vhodné využití ilustračních obrázku a zpřehledňujících tabulek. Praktická část obsahuje návrhy konkrétních aktivit zaměřených na děti staršího školního věku. Po stránce jazykové se autorka ne vždy vyjadřuje právě obratně, což se bohužel týká i abstraktu. Ve složitějších větných konstrukcích občas dochází k syntaktickým pochybením v podobě vynechání části přísudku či poněkud matoucí participiální konstrukce, což je na škodu čtivosti textu, jelikož se čtenář zaráží a v domění, že mu něco ušlo se vrací zpět v pátrání po pravém významu dané pasáže. Rovněž se vyskytují časté problémy s interpunkcí a užitím členů. Chyby se pak úplně nevyhnuly ani českému rozšířenému abstraktu. V práci je využito úctyhodného množství referenčních publikací, z nichž se však část nikde v textu nevyskytuje, ať už jako přímá či nepřímá citace, namátkou Horne and Hausman, Papanelopoulou či Salinas. I přes tato drobná pochybení práce splnila cíle stanovené zadáním, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 127196