MARADOVÁ, T. Charakteristika různých odrůd muďoulu trojlaločného (Asimina triloba) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání své bakalářské práce. Experimentální část probíhala pozvolna a i když studentka řešila poměrně unikátní téma a analýzou muďoulu trojlaločného se věnuje jen minimum prací, mohla studentka z naměřených dat ve finále vytvořit širší diskusi zpracováním jiných literárních zdrojů a porovnáním výsledků své práce s jinými studiemi zabývajícími se chemickým složením netradičních druhů ovoce. Celkově byl písemný projev studentky průměrný a bylo zapotřebí text práce výrazně korigovat po konzultacích s vedoucím práce. Studentka měla zvláštní styl záznamu naměřených výsledků, někdy to ztěžovalo orientaci a zpracování výsledků, mj. i protože studentka přenášela práci z akademického roku 2018/19. Bakalářskou práci studentky Terezie Maradové doporučuji k obhajobě a hodnotím jí známkou C, tj. dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Křikala, Jakub

Předmětem bakalářské práce studentky Terezie Maradové bylo stanovení obsahu vybraných nutrientů v několika odrůdách muďoulu trojlaločného. Z potravinářského hlediska se jedná o velmi zajímavou práci, která může rozšířit povědomí o tomto netradičním druhu ovoce. Struktura předložené práce má standardní členění, pro větší přehlednost teoretické části bych však doporučil rozčlenit kapitoly zabývající se botanickou a chemickou charakteristikou muďoulu do podkapitol třetí úrovně. V podkapitole 1.7.3 je pak zavádějící definované rozdělení prvků dle jejich fyziologického významu. Výtku mám také k podkapitole 1.8.3, kde chybí princip zmlžování kapalného vzorku a přesnější charakteristika plazmového výboje u techniky ICP-OES, nikoliv AES, jak v textu autorka zmiňuje. V teoretické části postrádám také doprovodné tabulky či schémata, avšak oceňuji vyjadřovací schopnosti autorky při kompozici odborného textu delšího rozsahu. V rámci praktické části bakalářské práce si autorka k analýze zvolila tři různé odrůdy muďoulu. Navržené experimenty jsou dostatečně podrobně popsány, výtku mám však k chybějící informaci o přesnosti vážení u jednotlivých analytických stanovení. V podkapitole 2.5.4 chybí přehled vlnových délek charakteristických pro analyzované prvky. Dosažené výsledky jsou přehledně prezentovány v tabulkách, avšak doporučil bych je podložit vzorovými výpočty. V případě několika replikátů měření je nutné uvést také odchylku. Kladně hodnotím porovnání dosažených výsledků s dostupnou literaturou a také s chemickým složením běžně konzumovaných druhů ovoce, i když na základě dostupných informací mohla autorka pojmout diskusi v širším měřítku. Autorka čerpala celkem ze 42 literárních zdrojů, které jsou ocitovány ve správném formátu. Z formálního hlediska vytýkám chybějící seznam použitých zkratek, avšak po gramatické stránce se jedná o velmi zdařilou práci, jejíž celkovou úroveň snižují jen občasné typografické chyby, neobratné formulace, nejednotné formátování tabulek a místy i časté členění textu do odstavců. V závěru práce autorka stručně shrnula dosažené výsledky, avšak chybí mi zde informace o možném využití muďoulu nejen v potravinářském průmyslu. Stanovené cíle autorka splnila, tudíž předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a na základě uvedených připomínek ji hodnotím celkovou známkou "B", tj. velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 115774