RATSILOUSKAYA, L. Izolace a charakterizace přírodních beta-glukanů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Bakalářská práce je zaměřena na možnosti získání beta-glukanů z různých typů přírodních zdrojů, zejména řas a kvasinek. V teoretické části studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou a zpracovala přehledný podklad k experimentální části práce. Zaměřila se na přehled organismů produkujících beta-glukany, případně další biologicky aktivní látky, popsala jejich účinky a vliv na lidské zdraví. V rámci experimentální části byly analyzovány vybrané makrořasy, mikrořasy a kvasinky. V testovaných organismech byl stanoven obsah vybraných antioxidantů, pigmentů a beta-glukanů. Produkční organismy byly srovnány a doporučeny vhodné zdroje beta-glukanů. V průběhu experimentální části práce získala studentka potřebné metodické dovednosti v oblasti izolace a analýzy biologicky aktivních látek. Po celou dobu řešení práce projevovala studentka zájem o řešené téma, k práci přistupovala iniciativně a zodpovědně. Pravidelně též konzultovala postup práce. Výsledky byly zpracovány do přehledné bakalářské práce, adekvátně komentovány a byly vyvozeny odpovídající závěry. S ohledem na výše uvedené skutečnosti doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Bakalářská práce Lizavety Ratsilouskayové se zabývá izolací a charakterizací přírodních beta-glukanů z makrořas a kvasinek. Teoretická část se zaměřuje na beta-glukany a jejich významné biologické účinky s následnou aplikací v praxi. Dále studentka popisuje vybrané makrořasy a kvasinku, které byly v rámci experimentální části charakterizovány, a v neposlední řadě popisuje i vybrané analytické metody k charakterizaci bioaktivních látek. V experimentální části byly připraveny vodné extrakty makrořas, a to ke stanovení celkových fenolických látek, celkových flavonoidů a antioxidační aktivitě. Pomocí acetonu a etanolu, byly extrahovány navíc chlorofyly a karotenoidy z vybraných makrořas. Na závěr byla stanovena koncentrace beta-glukanů v makrořasách a hodnoty byly porovnány s koncentrací beta-glukanů v referenčním vzorku kvasinky R. toruloides. Studentka ve své práci využívá kvalitní literární zdroje, které vhodně diskutuje se svými naměřenými výsledky. V práci se vyskytuje pár překlepů (např. S. cerevisae) a vybrané obrázky chemických struktur mají nízkou kvalitu. Tato skutečnost nesnižuje kvalitu práce Lizavety Ratsilouskayové, a proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B |
eVSKP id 139341