RATSILOUSKAYA, L. Izolace a charakterizace přírodních beta-glukanů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Bakalářská práce je zaměřena na možnosti získání beta-glukanů z různých typů přírodních zdrojů, zejména řas a kvasinek. V teoretické části studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou a zpracovala přehledný podklad k experimentální části práce. Zaměřila se na přehled organismů produkujících beta-glukany, případně další biologicky aktivní látky, popsala jejich účinky a vliv na lidské zdraví. V rámci experimentální části byly analyzovány vybrané makrořasy, mikrořasy a kvasinky. V testovaných organismech byl stanoven obsah vybraných antioxidantů, pigmentů a beta-glukanů. Produkční organismy byly srovnány a doporučeny vhodné zdroje beta-glukanů. V průběhu experimentální části práce získala studentka potřebné metodické dovednosti v oblasti izolace a analýzy biologicky aktivních látek. Po celou dobu řešení práce projevovala studentka zájem o řešené téma, k práci přistupovala iniciativně a zodpovědně. Pravidelně též konzultovala postup práce. Výsledky byly zpracovány do přehledné bakalářské práce, adekvátně komentovány a byly vyvozeny odpovídající závěry. S ohledem na výše uvedené skutečnosti doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hoová, Julie

Bakalářská práce Lizavety Ratsilouskayové se zabývá izolací a charakterizací přírodních beta-glukanů z makrořas a kvasinek. Teoretická část se zaměřuje na beta-glukany a jejich významné biologické účinky s následnou aplikací v praxi. Dále studentka popisuje vybrané makrořasy a kvasinku, které byly v rámci experimentální části charakterizovány, a v neposlední řadě popisuje i vybrané analytické metody k charakterizaci bioaktivních látek. V experimentální části byly připraveny vodné extrakty makrořas, a to ke stanovení celkových fenolických látek, celkových flavonoidů a antioxidační aktivitě. Pomocí acetonu a etanolu, byly extrahovány navíc chlorofyly a karotenoidy z vybraných makrořas. Na závěr byla stanovena koncentrace beta-glukanů v makrořasách a hodnoty byly porovnány s koncentrací beta-glukanů v referenčním vzorku kvasinky R. toruloides. Studentka ve své práci využívá kvalitní literární zdroje, které vhodně diskutuje se svými naměřenými výsledky. V práci se vyskytuje pár překlepů (např. S. cerevisae) a vybrané obrázky chemických struktur mají nízkou kvalitu. Tato skutečnost nesnižuje kvalitu práce Lizavety Ratsilouskayové, a proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Úroveň jazykového zpracování B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139341