RUCKÁ, M. Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd červeného rybízu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Bakalářská práce posluchačky Markéty Rucké byla zadána v návaznosti na projekt NAZV č. QI111A141 „Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů“. Náplní této práce bylo stanovení vybraných chemických a technologických vlastností šťáv 11 nových odrůd červeného rybízu (Ribes rubrum). V teoretické části autorka prostudovala množství odborné české i cizojazyčné literatury obvyklé pro tento druh závěrečné vysokoškolské práce. Informace shrnula do přehledného textu a vytvořila dobrý základ pro svou následnou experimentální práci. V praktické části používala manuální laboratorní metody, které si vždy rychle a bezchybně osvojila. Pracovala samostatně, svědomitě a pečlivě. Racionálně si rozvrhovala jednotlivé série experimentů. Výsledná data zpracovávala s využitím nezbytné statistiky. Na základě uvedených skutečností hodnotím práci studentky Markéty Rucké na zadaném tématu známkou VÝBORNĚ - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jurečková, Zuzana

Práce slečny Markéty Rucké byla zaměřena na analýzu základních parametrů šťáv některých odrůd červeného rybízu. Práce je sepsána s minimem chyb. Práce má kvalitu obvyklou pro tento typ dokumentu, obvyklou strukturu sestávající z teoretické části, kde autorka shrnuje poznatky o červených rybízech obecně, jeho výskytu, složení, popisem vybraných odrůd a využití v potravinářství, je zde popis metod použitých v praktické části. Experimentální část pak zahrnuje postupy jednotlivých analýz, jejichž výsledky jsou přehledně vyjádřeny v tabulkách a grafech. Závěr je souhrnem všech informací i výsledků, které autorka při řešení práce získala. K práci mám tyto připomínky: Práce je tisknuta pouze jednostranně, což není v souladu s pravidly pro psaní Bakalářské práce. Většina textu není dělena do odstavců, text je následně mírně nepřehledný. Velice neformálně psaná rovnice pro index lomu na straně 23. V kapitole Výsledky a Diskuze ve své práci, konkrétně na straně 35, studentka shrnuje výsledky výtěžnosti šťáv jednotlivých odrůd. Píše že odrůda Jesan má nejvyšší výtěžnost a odrůda Stansa naopak nejnižší, avšak hodnoty, které zde uvádí jsou shodné. V některých částech práce má studentka lehké nesrovnalosti, které jistě zodpoví v otázkách.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 77385