VYBÍRALOVÁ, N. Důkaz vybraných druhů červeného ovoce v potravinách rostlinného původu pomocí multiplex PCR a instrumentálních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Fialová, Lenka

Bakalářská práce Natálie Vybíralové je zaměřena na simultánní důkaz borůvkové, jahodové a malinové složky v ovocných pyré pomocí triplex PCR a na detekci fenolických látek specifických pro tyto ovocné druhy pomocí HPLC. K řešení experimentální části práce studentka přistupovala zodpovědně a se zájmem. Poměrně rychle si osvojila praktické dovednosti nutné ke zvládnutí metod využitých v této práci a při provádění experimentů projevila samostatnost a vytrvalost. Získané výsledky průběžně konzultovala. Na finální podobě práce se podepsala i časová tíseň. Ta byla v případě experimentální a výsledkové části práce nezaviněná. V případě teoretické části práce se ovšem projevil přístup studentky, který byl o něco méně zodpovědný než při řešení experimentální části. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Langová, Denisa

Předložená práce se zabývá detekcí vybraných druhů ovoce v dětských výživách pomocí PCR a HPLC. Teoretická část je zpracována přehledně a v dostatečném rozsahu. Zejména metodika je pečlivě a velmi podrobně sepsána. Literárních zdrojů je dostatečný počet a jsou kvalitní, avšak ne všechny jsou správně citovány. Studentka zvládla pokročilé techniky molekulární biologie, výsledky sepsala přehledně a dalo se v nich celkem dobře orientovat. Cíle práce byly splněny. Z formálního hlediska obsahuje práce minimum překlepů a typografických chyb. Bylo by však dobré před tiskem zkontrolovat, zda fungují všechny odkazy na reference a kapitoly, několikrát se v práci vyskytlo upozornění na nenalezený zdroj či odkaz. Některé obrázky byly v nedostatečné kvalitě nebo obsahovaly špatně čitelné legendy (např. Obrázek 6, Obrázek 11,…). Z věcného hlediska si dovoluji nesouhlasit s tvrzením v kapitole 1.8, kde studentka uvádí, že izolační postupy pro mikroorganismy mohou zůstat stejné, ale pro rostliny se musí upravovat. Také nemůžu souhlasit s tvrzením v kapitole 1.8.2.2, kde je uvedeno, že DNA se při izolaci nevratně naváže na magnetické nosiče. Experimentální část práce je přehledně a logicky členěná. Mám k ní pouze pár výhrad. V kapitole 3.1 jsou nesprávně uvedena data spotřeby analyzovaných vzorků. U všech obrázků, kde jsou uvedeny výsledky gelové elektroforézy, by bylo vhodné vyznačit velikosti produktů PCR, zejména když je jich na obrázku více. Celkově je obtížné ověřit velikosti amplikonů, protože v celé práci nejsou na fotkách gelů popsány délky DNA standardů. V kapitole 4.1.3 je uvedena specifická teplota tání PCR produktu specifického pro malinu 87,2°C, na Obrázku 12 však při této teplotě žádný pík není. Obrázky 12 a 15 jsou v práci uvedeny duplicitně jako Obrázky 23 a 24. Výše uvedené nedostatky významně nesnižují kvalitu předložené práce, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B – velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 131530