HORÁČEK, P. Antibakteriální gely a jejich účinnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Úkolem práce bylo zhodnotit na zákledě mikrobiologického testu účinnost vybraných antibakteriálních gelů. Negativně musím zhodnotit málo aktivní přístup studenta při řešení dané práce-hlavne v počátku a i přes problémy, které byly dány nezkušeností s prací v laboratoři se podařilo naplnit cíle této práce, takže ji doporučuji k obhajobě a hodnotím dabře/C.

Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Práce je obecně zaměřena na problematiku osobní hygieny, především čistotu rukou. Vzhledem k tomu, že špinavé ruce pracovníků jsou jedním z nejčastějších zdrojů kontaminace potravin v potravinářském průmyslu, jedná se o téma velmi důležité a aktuální. Osoby, které manipulují s potravinami, by si měly být vědomy, jak výrazný vliv na kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin má tak jednoduchý a základní úkon - pravidelné mytí rukou vodou a mýdlem. V posledních letech se začínají objevovat na trhu různé antibakteriální gely, které lze použít v situacích, kdy je klasické mytí rukou ztíženo nebo znemožněno, typicky např. v přírodě. Cílem experimentální části této práce bylo vyhodnocení účinnosti pěti takovýchto přípravků dostupných na našem trhu. Kromě toho byla provedena zajímavá dotazníková studie, která poskytla některé praktické a doplňující informace o kvalitě a použitelnosti testovaných výrobků z hlediska eventuálního spotřebitele. Teoretická část práce je velmi dobře, přehledně a zajímavě zpracovaná. Celkový dojem výrazně nesnižují drobné formální chyby. V experimentální části student prokázal schopnost samostatné laboratorní práce, zpracování i interpretace výsledků. Mírné výhrady mám k některým nepřesnostem v citování literárních zdrojů. Celkově musím konstatovat, že práce se mi velmi líbila co se týče zvolené problematiky a velmi oceňuji její přímé praktické využití. Kromě níže uvedených drobných připomínek jsem zde nenašla zásadní nedostatky, které by snižovaly její úroveň .

Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 28627