HORÁČEK, P. Antibakteriální gely a jejich účinnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Úkolem práce bylo zhodnotit na zákledě mikrobiologického testu účinnost vybraných antibakteriálních gelů. Negativně musím zhodnotit málo aktivní přístup studenta při řešení dané práce-hlavne v počátku a i přes problémy, které byly dány nezkušeností s prací v laboratoři se podařilo naplnit cíle této práce, takže ji doporučuji k obhajobě a hodnotím dabře/C.
Práce je obecně zaměřena na problematiku osobní hygieny, především čistotu rukou. Vzhledem k tomu, že špinavé ruce pracovníků jsou jedním z nejčastějších zdrojů kontaminace potravin v potravinářském průmyslu, jedná se o téma velmi důležité a aktuální. Osoby, které manipulují s potravinami, by si měly být vědomy, jak výrazný vliv na kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin má tak jednoduchý a základní úkon - pravidelné mytí rukou vodou a mýdlem. V posledních letech se začínají objevovat na trhu různé antibakteriální gely, které lze použít v situacích, kdy je klasické mytí rukou ztíženo nebo znemožněno, typicky např. v přírodě. Cílem experimentální části této práce bylo vyhodnocení účinnosti pěti takovýchto přípravků dostupných na našem trhu. Kromě toho byla provedena zajímavá dotazníková studie, která poskytla některé praktické a doplňující informace o kvalitě a použitelnosti testovaných výrobků z hlediska eventuálního spotřebitele. Teoretická část práce je velmi dobře, přehledně a zajímavě zpracovaná. Celkový dojem výrazně nesnižují drobné formální chyby. V experimentální části student prokázal schopnost samostatné laboratorní práce, zpracování i interpretace výsledků. Mírné výhrady mám k některým nepřesnostem v citování literárních zdrojů. Celkově musím konstatovat, že práce se mi velmi líbila co se týče zvolené problematiky a velmi oceňuji její přímé praktické využití. Kromě níže uvedených drobných připomínek jsem zde nenašla zásadní nedostatky, které by snižovaly její úroveň .
eVSKP id 28627