STRAPCOVÁ, Z. Chemická a senzorická charakterizace ciderů vyrobených z odrůd jablek charakteristických pro ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Studentka Bc. Zuzana Strapcová v rámci své DP řešila téma chemické a senzorické charakterizace ciderů. Téma bylo zvoleno na základě zvýšeného zájmu spotřebitelů o tento alkoholický nápoj, který je reflektován i na straně tuzemských výrobců. Studentka začala pracovat s dostatečným předstihem, o problematiku se zajímala, což se pozitivně projevilo při realizaci naplánovaných experimentů. Bylo třeba vyvinout a optimalizovat technologii cideru, od samotného počátku lisování šťávy, úpravu, fermentaci a stáčení. Zuzana Strapcová projevila zručnost jak při výrobě, tak i v laboratoři - bylo možné se na ni během práce spolehnout. Vyrobené cidery vykazovaly standardní vlastnosti, jak senzorické, tak i chemické a nevykazovaly žádné známky kontaminace. Výroba byla opakovatelná, což se prokázalo díky paralelním testům. To byl základní předpoklad pro vyhodnocení rozdílů mezi testovanými odrůdami jablek. Kromě základních chemických analýz byla provedena také senzorická analýza, což generovalo velké množství experimentálních dat. Pro správné zpracování a extrakci co nejvíce informací z datasetu musela studentka vyvinout úsilí pro pochopení a aplikaci jak univarietních tak i multivarietních statistických postupů. K tomu poctivě využívala konzultačních hodin. Kvalita samotného textu se v průběhu psaní zlepšovala, připomínky dokázala vhodně zapracovat. Diskuse i závěry práce jsou dobře napsány. DP splňuje nároky na VŠKP, cíle byly splněny a hodnotím ji známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce se zabývá problematikou výroby a charakterizace ovocných alkoholických nápojů, tzv. ciderů. Teoretická část vychází z celkem 61 velmi kvalitních literárních zdrojů, většinou časopiseckých vědeckých publikací. Je velmi kvalitně zpracována, podává ucelený přehled dané problematiky a tvoří dobrý podklad pro experimentální část. V experimentální části práce byly vyrobeny modelové vzorky ciderů ze čtyř vybraných odrůd jablek, které byly následně podrobeny poměrně komplexní charakterizaci. Byly sledovány vybrané chemické (obsah kyselin, sacharidů, fenolických látek, alkoholu a vybraných prvků, antioxidační aktivita) a senzorické (barva, vůně, chuť, vybrané deskriptory chuti a celková přijatelnost) kvalitativní ukazatele. Pro jednotlivá stanovení byly použity metody založené především na použití iontové chromatografie, HPLC, ICP-OES a spektrofotometrie, zavedené na FCH VUT. Trošku mě mrzí, že ani v teorii, ani v experimentální části nejsou uvedeny informace o senzorické analýze, použité metody ap.; stručně jsou zmíněny až ve výsledcích. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, výsledky jsou správně interpretovány, výborně diskutovány, nechybí kvalitní statistické zpracování. Vytkla bych snad jedině používání jednotek neplatných podle SI ….ppm, ml/min aj…… Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. Celá práce je zpracována výborným způsobem, zmíněné připomínky nesnižují významně její kvalitu. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117712