PÁTEROVÁ, A. Probiotické potraviny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na problematiku probiotik, jejich pozitivních účinků na lidské zdraví a možnosti použití do různých typů tzv. funkčních potravin. Zadání práce bylo splněno. Bakalářka projevovala o danou problematiku velký zájem. Pracovala svědomitě, pravidelně konzultovala průběh řešení práce. Aktivně vyhledala a prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia na FCH VUT. Práce je zpracovaná přehledně a zajímavě, dobrá je i její formální úroveň. Závěry jsou formulovány srozumitelně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Studium literatury a její zpracování B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Navrátilová, Jana

Předložená bakalářská práce přehledně shrnuje teoretické poznatky o problematice probiotických potravin. Práce je členěna do 8 částí. V úvodu se autorka rozepisuje o důležitosti konzumace probiotických potravin. Následující kapitoly se zabývají trávicí soustavou, především pak střevní mikroflórou a její souvislostí s lidským zdravím, mléčnými bakteriemi a jejich charakteristikou a možnostmi použití mléčných bakterií jako probiotik. Poslední kapitola zhodnocuje nabídku probiotických potravin na domácím trhu. Práce končí stručným závěrem, jímž autorka shrnuje poznatky o vlivu probiotických potravin na lidské zdraví. Připomínky: Ze stylistických chyb mám připomínku k chybějícímu odsazení začátku odstavce. Není viditelné sudé číslování stránek. V textu jsou drobné pravopisné chyby. Autorka cituje nerecenzované zdroje, které není vhodné uvádět ve vědecké práci. Celkově je bakalářská práce dostatečně obsáhlá (50 stran), a i přes tyto nedostatky je jazyková úroveň a styl práce na dobré úrovni. Vzhledem k těmto skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím ji známkou dobře/C. Dotazy: 1. Vysvětlete pojem "symbiotika". 2. Pojednejte o vlivu vnějších faktorů (podmínky uchování, obalový materiál) na stabilitu probiotických bakterií v potravinách. 3. Vysvětlete princip CAMP-testu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 2519