VESELÁ, V. Vliv výrobního prostředí na výskyt kontaminující plísně typu Penicillium u sýrů zrajících pod mazem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato diplomová práce vychází z přímé spolupráce s praxí. Její náplní byl monitoring prostředí konkrétního výrobního závodu na výrobu sýrů zrajících pod mazem se zaměřením na zachycení možných kontaminantů, především plísní. Experimentální část spočívala v odběru vzorků ovzduší přímo ve výrobním závodě, k tomuto účelu byla použita jednoduchá sedimentační metoda. Odebrané vzorky pak byly vyšetřeny v mikrobiologické laboratoři FCH pomocí kultivačních (dle ČSN), mikroskopických a molekulárně diagnostických technik; byl sledován celkový počet mikroorganismů, vybrané skupiny mikroorganismů a cílový mikroorganismus (plísně rodu Penicillium). Cílem bylo pokusit se identifikovat kritická místa závodu z hlediska rizika mikrobiální kontaminace. Studentka od počátku projevovala o danou problematiku velký zájem. Osvojila si všechny potřebné metody, kde prokázala dobrou experimentální zručnost. Celkově provedla velké množství experimentů, výsledky dokázala velmi dobře a přehledně zpracovat, vyhodnotit a vyvodit z nich adekvátní závěry. Na vysoké úrovni je teoretická část práce, kde studentka prokázala dobrou znalost problematiky hygieny potravin vč. příslušné legislativy, schopnost práce s odbornou zahraniční literaturou a psaní odborného textu. Celkovým výstupem je zajímavá komplexní studie s velkým přínosem pro praxi. Na základě provedené kontroly plagiátu byla zjištěna míra podobnosti s jinými pracemi 14 %, lze ji tedy považovat za plně originální. Praktickým výsledkem je návrh řady konkrétních opatření, které mohou přispět ke zlepšení hygienických podmínek prostředí závodu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Brázda, Václav

Ve své diplomové práci se Bc. Vendula Veselá věnovala analýze mikrobiologickému monitoringu prostředí výrobního závodu na výrobu sýrů pomocí mikrobiologických, mikroskopických a molekulárně biologických metod. Práce je klasicky rozvržena s teoretickou částí na 35 stranách a experimentální částí na 44 stranách. Cíle práce jsou jasně a stručně definovány a naplněny. Práce je přehledná, úvod se věnuje zejména sýrům zrajícím pro mazem, zásadám výrobní a hygienické praxe a analýze mikroorganismů ve výrobě. Výsledky jsou demonstrovány množstvím hezkých obrázků, pouze u agarózových gelů by bylo vhodnější použít černobílé varianty obrázků a není vhodné dávat popisky přímo do fotografie gelu, ale je třeba je dávat mino vlastní experimentální obrázek. Obrázky PT-PCR obsahují velké množství křivek a nejsou příliš přehledné, bylo by vhodné využít např. tabulky, hodnoty Ct, aj. U některých obrázků chybí detaily osy x. Osy u obr. 34-36 jsou extrémně malé. Popis výsledků a jejich diskuze je v pořádku a v závěru je přehledně shrnuto jaké druhy se podařilo identifikovat. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji známku B. K práci mám následující dotazy: 1. Jak si vysvětlujete množství proužků na PCR na obrázku číslo 33? 2. Jaké technologické postupy by bylo možné zařadit pro snížení kontaminace výrobního prostoru? 3. Jaké množství kontaminantů by mohlo být při výrobě nebezpečné a které jsou nejčastější patogeny, které ohrožují výrobu sýrů?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 156547