NAVARA, R. Senzor pro dlouhodobou kontrolu kvality potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Adámek, Martin

Předmětem bakalářské práce byla oblast výrobní a prodejní praxe potravin se zaměřením na zjišťování a monitorování nezávadnosti a trvanlivosti masa. V praktické části práce měl student realizovat jednoduchou senzorovou kartu s mikrokontrolérem řady Espressif ESP32 pro toto monitorování. Ze zadání vyplýval úkol prostudovat v krátké době náročnou širokou teoretickou oblast od oblasti správné výrobní a prodejní praxe potravin, přes charakteristiku, zrání a kažení masa až po senzorovou techniku, programování mikrokontrolerů a konstrukci elektronických zařízení. Tyto teoretické části zpracoval student Róbert Navara rychle a zcela samostatně s použitím jím vybrané i vedoucím doporučené literatury. Studentova samostatnost při práci s literaturou však občas přinášela i výběr nevhodných zdrojů pro tento typ závěrečných prací. V případě praktické části práce student zcela sám navrhl a realizoval více verzí senzorové karty (ve své práci uvádí až poslední typ). K vlastnímu návrhu a realizaci přistupoval student velmi zodpovědně, sám se aktivně snažil hledat řešení vzniklých problémů a vedoucího už jen informoval o svém postupu. Je škoda, že poslední verze karty nemohla být vzhledem k hygienické situaci v ČR do odevzdání práce otestována v reálném provozu. Toto testování se předpokládá při pokračování prací na tomto zařízení. Student zadání práce splnil a práci vypracoval ve více než požadovaném rozsahu (celkem 76 stran, 39 obrázků, 7 tabulek) kladeném na tento typ závěrečné práce. Formální úpravy jsou na dobré úrovni, jazykovou úroveň však nemůže vedoucí práce posoudit, protože nemá tak vysokou jazykovou úroveň v oblasti slovenského jazyka. S přihlédnutím k aktivitě a samostatnosti studenta a ostatním výše uvedeným skutečnostem navrhuji hodnocení bakalářské práce podle klasifikační stupnice VÝBORNĚ (A) - 95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Búran, Martin

Uvedenú bakalársku prácu na tému „Senzor pre dlhodobú kontrolu kvality potravín“ považujem za splnenú v plnom rozsahu. Dielo pôsobí dojmom uceleného a logicky nadväzujúceho textu. Autor po naštudovaní teoretického základu vytvoril nevyhnutné podklady pre praktickú realizáciu. Pri tomto bolo čerpané z dostatočného množstva relevantných literárnych zdrojov. Uvádzam pripomienku k citáciám z Wikipédie. Napriek tomu, že Wikipédia môže pôsobiť ako cenný zdroj pre inšpiráciu do teoretického základu, odporúčam dohľadať pôvodný zdroj danej informácie. Formálnu úroveň ako i rozsah tohto diela považujem za dostatočnú pre daný kvalifikačný stupeň. Drobné pripomienky k formálnej stránke: Ilustrácie v texte odporúčam držať aspoň v podobnej kvalite (viď. kontrast medzi vlastnými snímkami a grafmi oproti prevzatým ilustráciám v teoretickej časti). Ďalej, je jasné že nie každý zaužívaný anglický výraz je možné ekvivalentne preložiť. Kde to však možné je, odporúčam držať text práce a popisy ilustrácií v jednom jazyku. Štruktúra práce je miestami až na štyri úrovne, pre bakalársku prácu to nie je nevyhnutné. Tieto a prípadné ďalšie formálne nedostatky však neznižujú praktický prínos uvedenej práce. Študent sa v praktickej časti práce zaoberá vývojom, konštrukciou a základným testovaním jednoduchého zariadenia pre monitorovanie potravín. Tá obsahuje nielen realizáciu elektroniky, a základného firmvéru ale aj softvéru a je možné využiť ďalšie zariadenie cez mobilnú aplikáciu. Osobne vyzdvihujem návrh elektroniky v prostredí Altium a komunikáciu s mobilnou aplikáciou prostredníctvom Bluetooth. Výsledky považujem za prínosné a perspektívne pre ďalší vývoj a následné reálne aplikačné využitie. Na základe všetkých uvedených skutočností, hodnotím dielo stupňom A, 90 bodov a odporúčam ju k obhajobe.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 134679