BALOGOVÁ, P. Izolace a identifikace DNA probiotických bakterií v komplexních matricích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Rittich, Bohuslav

Vypracovávání diplomové práce vyžadovalo vysoké pracovní nasazení a tvůrčí přístup při řešení problematiky. Práce je kvalitně zpracována a výsledky odpovídajícím způsobem interpretovány. Studentka získala původní výsledky, z nichž část byla publikována na vědecké konferenci (XIV. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů, 21.-22.4. 2010, v Brně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Horák, Daniel

Je množství DNA v buňce (2 fg) uváděné na str. 58 stejné u všech typů buněk? Jak lze rozlišit živé bakterie mléčného kvašení od mrtvých? Jaký je přínos takovéhoto stanovení? Jaké mají probiotické tablety výhody/nevýhody v porovnání s jogurtovými výrobky s probiotickými účinky? Připomínky Předložená práce představuje cenný příspěvek k aktuální problematice rodové a druhové identifikace bakterií mléčného kvašení v probiotických výrobcích pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR). S výhodou byla využita magnetická separace. Vzhledem k tomu, že byly sledovány rody jak Lactobacillus, tak i Bifidobakterium, záběr práce je velmi široký a autorka provedla mimořádně veliký počet experimentů, které dokumentovala 37 obrázky a 38 tabulkami. Některé části Výsledků i Závěrů (např. kap. 6.8, 6.13, 7.4 i 8.1) patří do Experimentální části, některé tabulky by bylo možno zkrátit a hodnoty, které jsou konstantní, uvést v legendě tabulky (např. Tabulka 28). Mnohé texty se opakují; např. kap. 6.10.1 a 6.10.2 by bylo možné spojit (str. 60-62); podobně kap. 6.11, 6.11.1, 6.11.2 a 6.11.3; spojit lze i Tab. 30-32), čímž by se dal značný rozsah práce omezit. "Izoamylalkohol" je správně "3-methyl-1-butanol" (str. 30, 32), správně je "xylen kyanol" (str. 37), místo "při" má být "PrI" (v titulku k Obr. 14 na str. 50); místo "absorbance byla měřena na Nanophotometru" je lépe psát "absorbance byla měřena UV spektrofotometrií" (str. 59). V textu na str. 65 se píše "DNA izolované ze 2 výrobků magnetickými nosiči …", ale dle Obr. 24 se jedná o 3 výrobky. Zkratka "MO" (str. 83) není vysvětlena. Do Závěrů by bylo vhodné vyzdvihnout originalitu postupu izolace DNA z probiotických preparátů. K citacím a práci s literaturou. Některé údaje nejsou citovány správně, např. citace 15 a 16 (str. 25 a 30) se netýká magnetických částic, kde jsou uvedeny. Citace jsou mnohdy uváděny podivně, např. na Scien. Dir. nebo Els. Ltd. Správně je to J. Chromatogr., B: Anal. Technol. Biomed. Life Sci. 2002; 771: 329-342 (citace 2), Meat Sci. 2008; 80: 715-721 (citace 6), Int. J. Med. Microbiol. 2005; 295: 9-18 (citace 11), Food Microbiol. 2010; 27: 1-11 (citace 13, správně je autor Rivera-Espinoza Y.), Anaerobe 2004; 10: 1-5 (citace 14; chybí druhý autor Ocana V.S.), Int. J. Pharm. 2009; 370: 54-60 (citace 17, třetí autor je správně Okonogi S.), Arch. Oral Biol. 2009; 54: 132-137 (citace 20, první autor je správně Pham N.C.), Anaerobe 2008; 14: 29-34 (citace 22), Phytochemistry 2005; 66: 1476-1484 (citace 23; třetí autor je správně Melgarejo F.R.), Meat Sci. 2000; 55: 297-300 (citace 25), Colloids Surf., B (citace 39). Správné zkratky časopisů jsou: Int. J. Food Microbiol. (citace 4 a 9), Am. J. Clin. Nutr. (citace 5), Int. Dairy J. (citace 18), J. Appl. Bacteriol. (citace 26), Food Res. Int. (citace 28), Trends Food Sci. Technol. (citace 29). Ročníky chybí u citací 24, 26, 28, 29, 31-33, 41; vydavatel u citace 36. Přes výše uvedené formální nedostatky práci hodnotím výborně vzhledem k obrovskému množství vykonané práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 24583