BENDOVÁ, A. Charakterizace a využití vybraných rostlinných antibakteriálních látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Agáta Bendová se ve své bakalářské práci věnovala testování přírodních antibakteriálních látek jako alternativy k antibiotikům, zejména pak pro kosmetické aplikace. Cílem práce byla příprava a charakterizace rostlinných extraktů, jejich enkapsulace do liposomů a testování antimikrobiálního účinku. Všechny stanovené cíle zadání studentka splnila. Při psaní teoretické části studentka využila celou řadu odborných zdrojů především od zahraničních autorů. Autorka tak prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. K práci studentka přistupovala zodpovědně, velmi aktivně a rovněž s velkým zájmem o danou problematiku. Postup práce i výsledky také průběžně konzultovala. Během řešení experimentální části práce zvládla široké spektrum metod od spektrofotometrických metod přes kultivaci mikroorganismů až po enkapsulační techniky. Projevila tak značné laboratorní dovednosti, zručnost a rovněž samostatnost při provádění jednotlivých experimentů. Dokázala také přehledně zpracovat a komentovat získaná experimentální data a velmi dobře formulovat dílčí i celkové závěry práce. Výsledkem je velmi zdařilá práce, jejíž výsledky budou publikovány na mezinárodní konferenci. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bokrová, Jitka

Bakalářská práce Agáty Bendové je zaměřena na testování antioxidačních a antimikrobiálních účinků vybraných rostlinných extraktů a přípravu liposomových částic s jejich obsahem. Teoretická část práce pojednávající o problematice přírodních antimikrobiálních látek a možnostech testování antimikrobiálních účinků je ucelená a přehledná. Během rozsáhlé a náročné experimentální práce se studentka věnovala charakterizaci rostlinných extraktů, podílela se na optimalizaci přípravy a charakterizace liposomů, a následně zvládla i kultivační metody a sledování antimikrobiálních účinků připravených vzorků. Výsledky práce jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a doplněné množstvím grafů. Výhrady mám pouze k formální stránce, v česky psané bakalářské práci by se měly vyskytovat pouze české popisky obrázků (Obr. 1). Rovněž graf na str. 37 (Obr. 16) není ve správném formátu. Uvedené připomínky však nesnižují vysokou úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 99314