WURSTOVÁ, A. Charakterizace a stabilizace pankreatinu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Studentka Agáta Wurstová se ve své práci věnovala charakterizaci pankreatinu, součástí práce byla také základní studie zabývající se enkapsulací pankreatinu do struktury liposomů. Studentka přistupovala k práci zodpovědně a kreativně. V laboratoři projevila zručnost a zvládla základní biochemické metody pro charakterizaci proteinů (spektrofotometrie, elektroforéza, stanovení enzymové aktivity, nízkotlaká kapalinová chromatografie). Výsledky pak dokázala přehledně zpracovat a prezentovat v příslušné kapitole bakalářské práce. Výsledky dosažené v rámci této bakalářské práce budou využity jako podklad pro další studie a zároveň budou presentovány formou posterového sdělení na mezinárodní konferenci. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Bakalárska práca študentky Agáty Wurstovej sa zaoberá charakterizáciou tráviacej zmesi enzýmov – pankreatinu. Enzymatická zmes bola podrobená rôznym typom testovania, od stanovenia jednotlivých enzymatických aktivít, veľkosti proteínov elektroforetickými metódami, pH a teplotných optím až po stanovenie zložiek pankreatinu pomocou iontomeničovej a gélovej kvapalinovej chromatografie. Na záver bola enzymatická zmes enkapsulovaná do lipozómových častíc a otestovaná ich stabilita. Z práce vyplýva, že študentka zvládla množstvo experimentálnych metód spektrofotometrických, elektroforetických i chromatografických. Experimentálnu časť práce dopĺňa kvalitná teoretická časť, ktorá podáva ucelený pohľad na danú problematiku. Výsledky sú prehľadne spracované do množstva tabuliek a grafov, doplnené diskusiou. Chcela by som však podotknúť, že by bolo do budúcnosti vhodné zjednotiť v tabuľkách počet desatinných miest u čísel. Nie je vhodné v rámci jednej tabuľky mať hodnoty absorbancie zaokrúhlené v jednom mieste na dve, v ďalšom na tri desatinné miesta a hodnoty enzýmových aktivít už na štyri desatinné miesta (napr. Tab.12). Rovnako tak sa nehodí, keď je uvedená najskôr jednotka veličiny a až potom značka danej veličiny (napr. Tab.4). V grafoch si treba dať väčší pozor na popisy osí – raz je medzi veličinou a jednotkou medzera, inokedy medzera chýba (napr. Graf 1 a 2). Uvedené nepresnosti však neznižujú hodnotu a úroveň predloženej bakalárskej práce. Vytýčené dielčie ciele boli splnené, prácu doporučujem k obhajobe a hodnotím stupňom výborne (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 49006