WURSTOVÁ, A. Charakterizace a stabilizace pankreatinu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Studentka Agáta Wurstová se ve své práci věnovala charakterizaci pankreatinu, součástí práce byla také základní studie zabývající se enkapsulací pankreatinu do struktury liposomů. Studentka přistupovala k práci zodpovědně a kreativně. V laboratoři projevila zručnost a zvládla základní biochemické metody pro charakterizaci proteinů (spektrofotometrie, elektroforéza, stanovení enzymové aktivity, nízkotlaká kapalinová chromatografie). Výsledky pak dokázala přehledně zpracovat a prezentovat v příslušné kapitole bakalářské práce. Výsledky dosažené v rámci této bakalářské práce budou využity jako podklad pro další studie a zároveň budou presentovány formou posterového sdělení na mezinárodní konferenci. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bakalárska práca študentky Agáty Wurstovej sa zaoberá charakterizáciou tráviacej zmesi enzýmov – pankreatinu. Enzymatická zmes bola podrobená rôznym typom testovania, od stanovenia jednotlivých enzymatických aktivít, veľkosti proteínov elektroforetickými metódami, pH a teplotných optím až po stanovenie zložiek pankreatinu pomocou iontomeničovej a gélovej kvapalinovej chromatografie. Na záver bola enzymatická zmes enkapsulovaná do lipozómových častíc a otestovaná ich stabilita. Z práce vyplýva, že študentka zvládla množstvo experimentálnych metód spektrofotometrických, elektroforetických i chromatografických. Experimentálnu časť práce dopĺňa kvalitná teoretická časť, ktorá podáva ucelený pohľad na danú problematiku. Výsledky sú prehľadne spracované do množstva tabuliek a grafov, doplnené diskusiou. Chcela by som však podotknúť, že by bolo do budúcnosti vhodné zjednotiť v tabuľkách počet desatinných miest u čísel. Nie je vhodné v rámci jednej tabuľky mať hodnoty absorbancie zaokrúhlené v jednom mieste na dve, v ďalšom na tri desatinné miesta a hodnoty enzýmových aktivít už na štyri desatinné miesta (napr. Tab.12). Rovnako tak sa nehodí, keď je uvedená najskôr jednotka veličiny a až potom značka danej veličiny (napr. Tab.4). V grafoch si treba dať väčší pozor na popisy osí – raz je medzi veličinou a jednotkou medzera, inokedy medzera chýba (napr. Graf 1 a 2). Uvedené nepresnosti však neznižujú hodnotu a úroveň predloženej bakalárskej práce. Vytýčené dielčie ciele boli splnené, prácu doporučujem k obhajobe a hodnotím stupňom výborne (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 49006