VACHTA, J. Možnosti zpracování plodů méně známých druhů ovocných dřevin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Student Bc. Jonáš Vachta se ve své práci věnoval možnosti zpracování plodů méně známých druhů ovocných dřevin a to konkrétně plodů kdouloně obecné, kdoulovce ozdobného a mišpule obecné pro potravinářské účely. Cílem jeho práce bylo optimalizovat recepturu a připravit produkty, které by zdůraznily charakter použitého ovoce, zachovaly jeho výhodné vlastnosti, jako jsou vůně a obsah bioaktivních látek a zároveň byl příjemný pro spotřebitele. Vyrobené džemy a želé byly senzoricky hodnoceny a metodami UV/VIS spektrofotometrie, HPLC a GC/MS byl stanoven celkový obsah polyfenolů, celkový obsah flavonoidů, vitamin C, obsah lipofilních pigmentů a profil těkavých látek. Student v laboratoři pracoval systematicky a svědomitě, provedl mnoho experimentů a prokázal schopnost samostatně řešit zadané úkoly. Při vypracování práce velmi dobře využíval poznatků z domácí i zahraniční literatury. Dosažené výsledky pravidelně konzultoval. Výsledky analýz zpracoval do přehledných grafů a tabulek. Dosažené výsledky dobře interpretoval, diskutoval a zformuloval do výstižného závěru. Míra podobnosti s jinými pracemi je 11 %, textovou část práce lze tedy považovat za originální. Diplomovou práci studenta Bc. Jonáše Vachty doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A/výborně
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Student Bc. Jonáš Vachta se ve své práci věnoval možnostem využití plodů kdouloně obecné, mišpule obecné a kdoulovce ozdobného pro použití v potravinářských produktech, a to konkrétně pro výrobu džemů a želé. V teoretické části této práce jsou shrnuty poznatky ohledně vybraných ovocných dřevin a jejich plodech, technologii zpracování ovoce, senzorické analýze a stanovení vybraných nutričních charakteristik. Tato část je řazena logicky a přehledně popisuje danou tématiku s odkazy na odbornou literaturu. V experimentální části student popisuje přípravu želé a džemů z vybraných plodů ovoce. U vyrobených produktů a samotného ovoce byly provedeny analýzy. Pomocí spektrofotometrických metod byly stanoveny celkové flavonoidy a polyfenoly, dále byly stanoveny těkavé látky metodou plynové chromatografie a obsah lipofilních pigmentů, fytosterolů, ubichinonu a vitaminu C metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vyrobené džemy a želé byly podrobeny i senzorické analýze hodnocené hodnotitelskými panely tvořeny převážně studenty Fakulty chemické s hodnotitelskými zkušenostmi. Získané výsledky jsou v práci shrnuty do přehledných grafů a tabulek, které jsou řádně oddiskutovány. Co se týká grafů, doporučila bych zvýraznit osy. Další výhradu bych měla ohledně formátování výsledků v diskusi, kde jsou hodnoty s odchylkami v závorce odděleny od jednotek (jednotky by měly být s čísly v závorce). Dále by neměly být odděleny číselné hodnoty od jednotek na konci řádku (mezi číslem a jednotkou by měla být použita nedělitelná mezera). Ačkoliv se v předložené práci vyskytují drobné formální chyby, nesnižuje to celkovou úroveň dosažených výsledků. Tato práce je přehledně řazena a splňuje předepsaný rozsah stran. Pro vyvození závěrů bylo využito dostatečné množství literárních zdrojů. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 156542