KOVÁŘOVÁ, K. Vliv přídavku mikrobiálního nebo rostlinného oleje na účinnost kosmetických produktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Studentka Karolína Kovářová se ve své bakalářské práci zabývala přípravou kosmetických emulzí, kde využívala různé koncentrace rostlinných nebo mikrobiálních olejů s cílem sledovat, jestli má zvyšující se koncentrace oleje vliv na zvýšení hydratačních vlastností výrobku. Zpracovala rozsáhlou přehlednou rešerši na dané téma s využitím řady převážně zahraniční literatury. V experimentální části práce byla nejdříve provedena skríningová kultivace kvasinek rodu Metschnikowia na různých nutričních substrátech. Následně byl vybrán nejvhodnější substrát pro velkoobjemovou fermentaci s cílem získat větší množství mikrobiálního oleje pro využití v kosmetické emulzi. Také byly připraveny emulze s přídavkem dvou typů rostlinných olejů o různých koncentracích. Emulze byly podrobeny krátkodobým testováním na pokožce – konkrétně se sledovala deskvamace a sebum. Vybraná emulze byla testována dlouhodobě. Všechny připravené emulze byly také zahrnuty do senzorické analýzy. Z výsledků byly stanoveny závěry týkající se využití kosmetických emulzí s nízkým či vysokým obsahem aktivní látky. Studentka přistupovala k práci vždy zodpovědně, dobře využila poznatků získaných pečlivým studiem odborné literatury. Pracovala velice pečlivě a uvážlivě. Pravidelně konzultovala samotný průběh experimentální části práce i vlastní sepisování práce. Prokázala aktivní přístup k vyhodnocení výsledků, interpretaci získaných dat a jejich diskuzi. Musím ocenit celkový studentčin přístup k řešení práce. Získané experimentální poznatky shrnuté v předložené bakalářské práci s nadstandartním rozsahem představují zajímavé výsledky využitelné v navazujících pracích. Také využití mikrobiálního oleje v kosmetice se jeví jako velice perspektivní z různých hledisek. Studentka splnila všechny zadané cíle práce, její práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hoová, Julie

Studentka Karolína Kovářová se v rámci své bakalářské práce zabývala vlivem přídavku mikrobiálního nebo rostlinného oleje na účinnost kosmetických produktů. Na základě provedené rešerše byly vybrány dva typy rostlinných olejů, a to kokosový a makadamiový olej. Mikrobiální olej byl vybrán na základě získaných experimentálních dat této práce. V rámci teoretické části studentka velmi zdařile popisuje kůži z anatomického a fyziologického hlediska. Dále popisuje rozdělení kosmetických přípravků a kosmetických emulzí se zaměřením na jejich složení. V neposlední řadě se věnuje významným rostlinným olejům využívaných v kosmetice a jejich biologickým účinkům na lidskou pokožku. Praktická část se nejprve zaměřuje na produkci mikrobiálních olejů 4 druhů kvasinkových kmenů Metschnikowia, a to na 5 typech kultivačních médií, kdy byla sledována nejen výtěžnost získaných triacylglycerolů, ale i detailněji analyzován profil mastných kyselin. Vybrané rostlinné oleje byly také analyzovány pro svůj obsah a profil mastných kyselin. Na základě získaných dat byly připraveny kosmetické báze, ke kterým byly následně přidávány vybrané oleje a byl sledován okamžitý a dlouhodobý vliv na lidskou pokožku pomocí senzorické analýzy a sledováním deskvamace a množství kožního mazu pomocí přístroje Visioscope. Studentka v této části práce připravila pro testování velké množství vzorků, jelikož vyzkoušela 5 různých koncentrací přídavku rostlinných olejů. Bohužel, u mikrobiálního oleje pouze jednu hodnotu koncentrace přídavku z důvodu malého množství mikrobiálního oleje získaného extrakcí. Práce je přehledně a logicky napsaná a výsledky jsou vhodně prezentovány a okomentovány. V rámci diskuze studentka také vhodně využívá poznatky z literatury, avšak doporučuji využívat více primárních zdrojů zahraniční literatury. Výsledky shledávám významnými pro využití mikrobiálních olejů jako přídavek do kosmetických krémů pro zralou pleť. V práci se vyskytuje pár typografických nesrovnalostí (zarovnání obsahu a zahrnutí čtvrté úrovně), a také absence chybových úseček u naměřených hodnot. Tyto zmíněné skutečnosti výrazně nesnižují kvalitu bakalářské práce studentky Karolíny Kovářové, a proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 148941