ONDRUCHOVÁ, B. Modifikace porozity bakteriální celulózy in situ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovalčík, Adriána

V bakalárskej práci „Modifikace porozity bakteriální celulózy in situ“ sa študentka zaoberala biotechnologickou produkciou bakteriálnej celulózy, pomocou baktérie Komagataeibacter xylinus. Bakteriálna celulóza je sekundárnym metabolitom K. xylinus. Ide o čistú celulózu s vysokou porozitou, ale je nutné podotknúť, že charakter pórov produktu závisí od zvolených podmienok kultivácie. Podmienky kultivácie ovplyvňujú aj množstvo získanej bakteriálnej celulózy. Jednou z úloh tejto práce bolo porovnať výťažnosť bakteriálnej celulózy statickou a dynamickou metódou za použitia Hestrin- Schramm média. Avšak hlavným cieľom práce bolo cielene ovplyvniť veľkosť pórov bakteriálnej celulózy. Študentka sa k téme bakalárskej práce postavila zodpovedne. Začala štúdiom vedeckej literatúry a napísala veľmi vydarený teoretický základ k svojej bakalárskej práci. Študentkinu prácu v laboratóriu posudzujem tiež veľmi pozitívne. Rýchlo sa naučila potrebné kultivačné metódy a bola otvorená aj experimentálnym postupom, ktoré boli mimo postupov uvedených v literatúre, čo prinieslo skvelé výsledky. Študentka splnila zadané ciele bakalárskej práce v plnom rozsahu. V diskusii o výsledkoch svojej práci ako aj v závere študentka dokázala, že téme rozumie a vie výsledky správne zhodnotiť. Celkovo som s bakalárskou prácou Barbary Ondruchovej veľmi spokojná a preto ju hodnotím známkou výborne (A) a doporučujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Buchtíková, Iva

Studentka Barbora Ondruchová se ve své bakalářské práci zabývala modifikací porozity bakteriální celulózy in situ. Toto téma je aktuální a velmi zajímavé a má potenciál využití. Bakteriální celulóza má využití v lékařství, kosmetice, farmacii či potravinářství. Pro vybrané aplikace je důležitá pórovitost této celulózy, která právě může být ovlivněna již při kultivaci bakterií. Teoretická část je přehledně a velmi dobře zpracována, vychází z kvalitních zahraničních zdrojů a podává ucelený teoretický přehled k dané práci. Experimentální část je rovněž přehledně zpracována. Oceňuji vynalézavost v návrhu nových kultivačních zařízení, se kterými se studentka musela potýkat. Také doplněné obrázky dokreslují celkový dojem a přehlednost práce. Kapitola výsledky a diskuse je logicky členěna. Studentka své výsledky uvádí přehledně pomocí grafů a obrázků. Také své výsledky diskutuje. Celkový dojem z práce je velmi pozitivní, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 129952