DVOŘÁKOVÁ, M. Zhodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Sághy Estélyi, Kristína

Autorka bakalárskej práce pracovala samostatne a prejavila veľký záujem o riešenú problematiku. V rámci finančnej analýzy výsledky zvoleného podniku porovnávala s dvomi konkurenčnými podnikmi a s priemernými hodnotami za daný odbor ekonomickej činnosti. Kladne hodnotím aj dôkladnosť finančnej analýzy skrz uvedené komentáre k zisteným hodnotám. Hlavný nedostatok práce vnímam v chýbajúcej kapitole Úvod a v neadekvátnom obsahu kapitoly 1, "Cíle práce, metody a postupy zpracování". K týmto chybám predpokladám, že došlo iba nepozornosťou, nakoľko ostatné časti bakalárskej práce sú vypracované veľmi dobre. Vlastné návhy riešenia autorky sa vzťahujú k riešenej problematike, ale vidím priestor pre ešte detailnejšie vysvetlenie a analýzu možností realizácie týchto návrhov. Bakalársku prácu hodnotím celkovo známkou E kvôli uvedenému hlavnému nedostatku, ale napriek tomu ju odporučujem k obhajobe kvôli kvalitnému spracovaniu ostatných častí práce. K obhajobe bakalárskej práce uvádzam nasledujúcu otázku: Aké sú možné riziká realizácie návrhu v podkapitole 4.2, "Rozšíření sortimentu nealkoholických výrobků" a ako by mohol podnik reagovať na tie riziká?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů E
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Mikulenka, Jan

Studentka si vybrala jako téma své bakalářské práce zhodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení. Finanční analýza podniku je stěžejní problematika finančního řízení, jedná se tedy o vhodně zvolené téma. Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit finanční situaci vybrané společnosti z odvětví pivovarnictví v rámci období 2017–2021. Práce je členěna do tří základních částí. V první, teoretické části jsou podrobně popsány základní pojmy a ukazatele, které jsou doplněny o konkrétní způsoby výpočtu jednotlivých ukazatelů. V teoretické části bylo využito odborné literatury, která je v textu dobře citována. Ve druhé části bylo využito teoretických poznatků k analýze sledovaného podniku a jeho konkurentů. Jako konkurenti byly zvoleny pivovary Rychtář, a.s. a Bernard, a.s. Tato část je velmi obsáhlá, studentka aplikovala teoretické znalosti na analýzu popsaných ukazatelů, kterou vhodně doplnila jednotlivými tabulkami a grafy. Zde bych pouze vytkl nejednotnost v umísťování názvu tabulek a grafů a popisu zdrojů. Na základě provedené analýzy jsou v poslední části navržené varianty řešení na zlepšení finanční situace podniku. Jsou zvoleny dva hlavní návrhy řešení, a to dotace z OPTAK na snížení nákladů na energie, což je pro podniky vzhledem k nárůstu cen energií v posledních letech velmi důležité. Druhým návrhem je zavedení dvou nových výrobků, které by měly pomoci zvýšit nízké tržby společnosti. Práce je přehledně a logicky strukturována. Po formální stránce lze práci také považovat za zdařilou, i když se v textu objevuje pár gramatických chyb a jazykových nepřesností. Celkově lze práci hodnotit jako kvalitní, cílem práce bylo zhodnotit finanční situaci podniku a přinést návrhy na její zlepšení a tento cíl byl splněn. Doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 152104