DVOŘÁKOVÁ, M. Zhodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2023.
Autorka bakalárskej práce pracovala samostatne a prejavila veľký záujem o riešenú problematiku. V rámci finančnej analýzy výsledky zvoleného podniku porovnávala s dvomi konkurenčnými podnikmi a s priemernými hodnotami za daný odbor ekonomickej činnosti. Kladne hodnotím aj dôkladnosť finančnej analýzy skrz uvedené komentáre k zisteným hodnotám. Hlavný nedostatok práce vnímam v chýbajúcej kapitole Úvod a v neadekvátnom obsahu kapitoly 1, "Cíle práce, metody a postupy zpracování". K týmto chybám predpokladám, že došlo iba nepozornosťou, nakoľko ostatné časti bakalárskej práce sú vypracované veľmi dobre. Vlastné návhy riešenia autorky sa vzťahujú k riešenej problematike, ale vidím priestor pre ešte detailnejšie vysvetlenie a analýzu možností realizácie týchto návrhov. Bakalársku prácu hodnotím celkovo známkou E kvôli uvedenému hlavnému nedostatku, ale napriek tomu ju odporučujem k obhajobe kvôli kvalitnému spracovaniu ostatných častí práce. K obhajobe bakalárskej práce uvádzam nasledujúcu otázku: Aké sú možné riziká realizácie návrhu v podkapitole 4.2, "Rozšíření sortimentu nealkoholických výrobků" a ako by mohol podnik reagovať na tie riziká?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | E | ||
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Praktická využitelnost výsledků | C | ||
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | E | ||
Práce s informačními zdroji, včetně citací | C |
Studentka si vybrala jako téma své bakalářské práce zhodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení. Finanční analýza podniku je stěžejní problematika finančního řízení, jedná se tedy o vhodně zvolené téma. Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit finanční situaci vybrané společnosti z odvětví pivovarnictví v rámci období 2017–2021. Práce je členěna do tří základních částí. V první, teoretické části jsou podrobně popsány základní pojmy a ukazatele, které jsou doplněny o konkrétní způsoby výpočtu jednotlivých ukazatelů. V teoretické části bylo využito odborné literatury, která je v textu dobře citována. Ve druhé části bylo využito teoretických poznatků k analýze sledovaného podniku a jeho konkurentů. Jako konkurenti byly zvoleny pivovary Rychtář, a.s. a Bernard, a.s. Tato část je velmi obsáhlá, studentka aplikovala teoretické znalosti na analýzu popsaných ukazatelů, kterou vhodně doplnila jednotlivými tabulkami a grafy. Zde bych pouze vytkl nejednotnost v umísťování názvu tabulek a grafů a popisu zdrojů. Na základě provedené analýzy jsou v poslední části navržené varianty řešení na zlepšení finanční situace podniku. Jsou zvoleny dva hlavní návrhy řešení, a to dotace z OPTAK na snížení nákladů na energie, což je pro podniky vzhledem k nárůstu cen energií v posledních letech velmi důležité. Druhým návrhem je zavedení dvou nových výrobků, které by měly pomoci zvýšit nízké tržby společnosti. Práce je přehledně a logicky strukturována. Po formální stránce lze práci také považovat za zdařilou, i když se v textu objevuje pár gramatických chyb a jazykových nepřesností. Celkově lze práci hodnotit jako kvalitní, cílem práce bylo zhodnotit finanční situaci podniku a přinést návrhy na její zlepšení a tento cíl byl splněn. Doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění stanovených cílů | B | ||
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod | B | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | C | ||
Praktická využitelnost výsledků | A | ||
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň | B | ||
Práce s informačními zdroji | B |
eVSKP id 152104