JANHUBA, F. Antimikrobiální peptidy a možnosti jejich aplikace do potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Cílem práce bylo zavedení zcela nových postupů enkapsulace a testování možností jejich aplikace na stabilizaci vybraných antimikrobiálních látek - nisinu a lysozymu. Práce je řešena v rámci projektu VaVpI "Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně". Student přistupoval k řešení diplomové práce iniciativně a se zájmem o studovanou problematiku. V rámci mimořádně náročné experimentální práce zvládl řadu optimalizačních experimentů a zavedl či optimalizoval spektrofotometrické, elektromigrační a chromatografické metody k analýze koncentrace antimikrobiálních látek a též zcela nové techniky přípravy liposomů a dalších typů částic s enkapsulovanými antimikrobiálními peptidy. Charakterizace částic a jejich stabilita byla hodnocena pomocí dynamického rozptylu světla a analytické centrifugace. Celkově student prokázal schopnost řešení složitých experimentálních problémů a nových postupů, zájem o řešenou problematiku, schopnost hodnocení výsledků a interpretace i diskuse dat. Projevoval rovněž potřebnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Zavedené postupy a výsledky získané v průběhu řešení bakalářské práce představují velmi cennou experimentální základnu pro navazující práce. Výsledky byly přijaty k prezentaci jako součást sdělení na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu bakaláře stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Petrik, Siniša

Student Filip Janhuba vypracoval bakalárskou práci na velmi vysoke úrovni. Cílem práce bylo prostudovat možnosti aplikace antimikrobiálních peptidu (bakteriocin nisin a antimikrobiální enzym lysozym) do potravin. Byla do detailu popsána charakteristika, struktura a mechanismus jejich úcinku a využití v potravinárství. Student je take zvládl radu moderních separacních metod a analytických technik (napr. HPLC, modifikovaná SDS-PAGE, spektrofotometrie UV/VIS, možnosti enkapsulace nisinu do liposomu a další). Použitou literaturou prokázal autor schopnost orientovat se ve vedeckých textech. Predložená práce je vecne logicky strukturována, jednotlivé kapitoly na sebe navazují a tvorí kompaktní celek. Celkove práce splnila požadavky na bakalárskou práci a bylo dosaženo vytycených cílu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 49005