MOTL, J. Návrh tepelně-regulačního systému pro přesnou stabilizaci teploty s využitím Peltierových termoelektrických modulů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Macků, Robert

V rámci diplomové práce bylo úkolem Jakuba Motla navrhnout a realizovat systém pro monitorování a tepelnou stabilizaci polovodičových vzorků. Téma je po praktické stránce velmi aktuální, protože i běžná charakterizace vyžaduje udržení konstantní teploty v objemu vzorku během měření. Po formální stránce diplomová práce odpovídá plně zadání. Přibližný rozsah práce je dodržen, vybavení práce přílohami odpovídá zpracovávanému tématu. V průběhu řešení se student soustředil na výběr teplotních čidel od různých výrobců, fyzikální princip Peltierových modulů i mikroprocesorové řízení teplotního systému včetně komunikace s osobním počítačem pomoci sběrnice USB. Kladně hodnotím optoeletrické spínání výkonového tranzistoru, aplikaci sběrnice SPI do systému čidel a výběr teplotního čidla od společnosti Analog Devices. Student realizoval funkční vzorek, kde demonstruje správnost návrhu včetně komunikace s PC a sběr dat v prostředí Matlab. V průběhu obou semestrů student pravidelně docházel na konzultace a demonstroval dílčí pokroky. V práci nalézám chyby gramatické i typografické. V některých pasážích se mi jeví nevhodně formulované technické problémy. Čitelnost práce je tímto snížena byť jsou závěry správné. Rezervy nalézám i v citační aktivitě především v oblasti PID regulátorů. Vzhledem ke kvalitě zpracování a dosaženým výsledkům navrhuji ohodnotit práci známkou velmi dobře s celkovým počtem bodů 87.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce D 13/20
Využití literatury D 6/10
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Trčka, Tomáš

Student se ve své diplomové práci zabývá návrhem a realizací systému pro tepelnou stabilizaci polovodičových vzorků. V jednotlivých kapitolách je postupně rozebírána celá problematika, a to od samotného návrhu konceptu požadovaného systému, přes teoretický rozbor a výběr vhodných komponent (teplotní senzory, mikrokontrolér, zobrazovací jednotka, komunikace s osobním počítačem atd.), až po popis vlastní realizace měřicího přípravku. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují a celkový rozsah práce je adekvátní zpracovávanému tématu. Výsledkem praktické části je plně funkční tepelně-regulační systém, který s minimální chybou nastavuje, monitoruje a udržuje teplotu testovaných vzorků. Zařízení je možné ovládat i dálkově, a to prostřednictvím aplikace v prostředí Matlab. Sestavené zařízení bude dále prakticky využito pro experimentální účely UFYZ, kde aktivně probíhá výzkum polovodičových materiálů a teplotní stabilizace vzorků je zde tedy velice aktuální problematikou. Předložená diplomová práce splnila zadání v celém jeho rozsahu. V předložené práci postrádám informace o tom, jaký model Peltierova článku student nakonec použil ve finální konstrukci a jakým způsobem byl vybrán. Dále není uveden rozsah parametrů PID regulátoru použitého ve finální konstrukci. Při psaní této diplomové práce se student dopustil velkého množství gramatických chyb, překlepů a dalších formálních chyb (samostatně stojící písmena na konci řádků, chybějící odkazy na použité obrázky, literatura [3] je uvedena v seznamu literatury, přestože nikde v textu na ni není uveden odkaz, seznam použitých zkratek není zdaleka úplný, formální zápis veličin v rovnicích atd.). V práci je také řada převzatých obrázků s nižší kvalitou zobrazení. Autor sice uvádí literaturu, ze které čerpal, nicméně by bylo vhodné alespoň bloková schémata překreslit a ne jen vykopírovat. Vzhledem k předcházejícím připomínkám navrhuji známku B/82 a doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Formální zpracování práce E 5/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 39967