MANNOVÁ, N. Studium synergického účinků různých typů přírodních antimikrobiálních látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.
Cílem předložené bakalářské práce je screening a izolace vybraných mikrobiálních extraktů a charakterizace jejich biologické aktivity, zejména antioxidačních a antimikrobiálních účinků. Ve volné i v enkapsulované formě byla testována jejich stabilita a biologické účinky s cílem vyhodnotit případný synergický antimikrobiální účinek. Stanovené cíle práce byly zcela splněny. V průběhu řešení práce zpracovala studentka velmi kvalitní literární rešerši a rychle se zapracovala i v laboratoři, takže většinu experimentů zpracovala samostatně a tvůrčím způsobem rozvíjela téma práce. V rámci práce bylo třeba zvládnout celou řadu časově náročných metod od kultivačních technik přes instrumentální metody, enkapsulační techniky až po testování antimikrobiální a antioxidační aktivity. Studentka projevovala velký zájem o řešenou problematiku, k práci přistupovala zodpovědně a pravidelně využívala konzultace. Výsledky byla schopná samostatně vyhodnotit, intepretovat a vyvodit správné závěry týkající se synergického účinku vybraných přírodních látek. Po formální a jazykové stránce je práce rovněž na velmi vysoké úrovni. Výsledkem je komplexní a nadstandardní bakalářská práce, která je zdrojem cenných informací pro navazující práce i pro praktické aplikace. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím výsledným stupněm "výborně" (A).
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Kvalita zpracování výsledků | A | ||
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
| Závěry práce a jejich formulace | A | ||
| Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
| Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
| Splnění požadavků zadání | A | ||
| Studium literatury a její zpracování | A | ||
| Využití poznatků z literatury | A |
Bakalářská práce studentky Natálie Mannové se zabývala hodnocením biologické aktivity extraktů vyrobených z kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a Rhodotorula kratochvilovae. Zaměřovala se na jejich antioxidační a antimikrobiální účinky s možností enkapsulace do nanočástic v kombinaci s kyselinou askorbovou. Teoretická část práce je obsáhlá, podrobně popisuje zadané téma práce a obsahuje podrobný popis zkoumané problematiky, byť některé formulace jsou méně odborné, či mírně zavádějící. V experimentální části práce jsou podrobně popsány kultivační a analytické metody pro studium dané problematiky. Ke zpracování teoretické a experimentální části bylo použito dostatečné množství citovaných zdrojů (61). Výsledková část obsahuje adekvátní množství dobře okomentovaných výstupů za použití odkazů na odbornou literaturu. Název této kapitoly by měl být správně odsazen na další stránku po experimentální části, nicméně si tato část zaslouží vyzdvihnout z hlediska opravdu velkého množství provedených analýz, nad míru splňujících rozsah práce. V rámci dlouhodobé enkapsulační účinnosti by bylo zajímavé sledovat i stupeň stability studovaných metabolitů. Tento experiment by mohl například potvrdit sníženou antioxidační aktivitu enkapsulované biomasy v nanočásticích. Závěr obsahuje přehledné shrnutí celé zkoumané problematiky. Práce splňuje zadání a obsahuje kvalitní a dobře diskutované výstupy. Hodnotím proto tuto práci celkovou známkou A („výborně“) a doporučuji práci k obhajobě.
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Splnění požadavků zadání | A | ||
| Logické členění práce | A | ||
| Kvalita zpracování výsledků | B | ||
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
| Využití literatury a její citace | A | ||
| Úroveň jazykového zpracování | C | ||
| Závěry práce a jejich formulace | A | ||
| Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 162043