KLAŠKA, D. Molekulární identifikace vybraných probiotických bakterií v různých druzích sýrů s využitím techniky real-time PCR a analýzy křivek tání (HRM) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Smetana, Jan

Ve své diplomové práci se Bc. Dominik Klaška věnoval probiotickým baktérií mléčného kvašení v komerčně dostupných sýrech, jejichž přítomnost v experimentální části validoval pomocí molekulárně biologických technik. Ve výsledkové části přehledně prezentuje své výsledky založené na identifikaci mikroorganismů pomocí techniky polymerázové řetězové reakce v reálném čase (RT-PCR) a analýzám křivek tání (HRM). Zvládl úspěšně různé techniky extrakce DNA, optimalizoval protokol pro RT-PCR a osvojil si interpretaci výsledků HRM analýzy, která umožnuje druhovou identifikaci probiotických mikroorganismů. Student přistoupil k řešení práce zodpovědně a prokázal dobrou erudici ve studované problematice. Celkově hodnotím práci a přístup studenta jako výborný a hodnotím ji známkou A

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Brázda, Václav

Ve své diplomové práci se Dominik Klaška věnoval analýze přítomnosti probiotických bakterií ve vybraných sýrech. Práce je klasicky rozvržena s teoretickou částí na 13 stranách a experimentální částí na 37 stranách. Cíle práce jsou jasně a stručně definovány a naplněny. Práce je přehledná, úvod se věnuje probiotikům a výrobě sýrů. Možná trochu zbytečně jsou popisovány učebnicové informace k izolacím DNA a PCR. Výsledky jsou jasně a přehledně zpracovány, nicméně kapitoly 5.5 – 5.11 mají (až na použité primery) shodný název, bylo by patrně vhodné jiné členění, např. dle testovaných sýrů. Metody jsou jasně popsány až na několik vyjímek – v kapitole 4.4.4. by měly být specifikovány sekvence primerů či odkaz na literaturu či odkaz na Tabulku č.3, kde jsou tyto informace naštěstí uvedeny. – Chybí informace, kde byla získána DNA pozitivních kontrol a jakou měli tyto DNA koncentraci. Popis výsledků a jejich diskuze je v pořádku a v závěru je přehledně shrnuto jaké druhy se podařilo identifikovat v jakých sýrech. Grafická úroveň obrázků je na nižší úrovni, jednak u obrázků 10-13 zasahují popisky do obrázku gelu, což je nevhodné a v recenzovaném časopise by nebylo akceptováno. Není také vhodné prezentovat výsledky RT-PCR jako „výstřižky obrazovky“ a programu – osy jsou často miniaturní a nečitelné – student měl výsledky vyexportovat a zpracovat v externím programu. Malá kvalita obrázků ruší jinak hezky zpracovanou diplomovou práci. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji známku B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 149072