TOMÍŠEK, M. Charakterizace rostlinné složky vybraných potravin pomocí technik molekulární biologie a instrumentálních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce byla zaměřena na srovnání molekulárních a instrumentálních technik při analýze přítomnosti a charakterizaci druhu rostlinné složky u vybraných potravin. Práce má inovativní charakter a může být základem pro moderní postupy stanovení autenticity potravin s rostlinnou složkou, zejména potravin pro dětskou výživu. Strudent přistupoval k řešení tématu aktivně a se zájmem. V rámci náročné experimentální části zvládl jak rozsáhlý komplex molekulárně genetických technik, tak i chromatografickou analýzu metodou HPLC, a to včetně izolace a charekterizace příslušných biomolekul. Experimentálně i časově náročná práce vyžadovala nejen zvládnutí řady nových technik, ale i organizační schopnosti a aktivní přístup. Diplomant pracoval samostatně, systematicky, s velkým zájmem a pečlivostí. Projevil rovněž vysokou laboratorní zručnost a schopnost zavádět nové postupy. Zavedené metody úspěšně aplikoval i na reálné vzorky. Výstupem je komplexní a kvalitní diplomová práce, jejíž výsledky jsou originální a jsou součástí publikace podmíněně přijaté k publikaci v mezinárodním časopise s IF. Zavedené postupy jsou mimořádně cenným základem pro další experimentální studie a vývoj a optimalizaci postupů stanovení autenticity potravin s rostlinnou složkou. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Diplomová práce Bc. Martina Tomíška pojednává o charakterizaci rostlinné složky potravin pomocí molekulárních a instrumentálních technik. Práce je klasicky členěná na 60 stranách doplněná přílohami. Teoretická část stručně popisuje poznatky z dané tematiky s využitím řady domácí i zahraniční literatury. V experimentální části práce student charakterizuje rostlinný materiál jak spektrofotometrickými metodami, kapalinovou chromatografií, tak molekulárními metodami s využitím specifických primerů. Výsledky jsou přehledně zpracovány do tabulek a grafů, nechybí ani statistické zpracování a jsou vhodně okomentovány v diskuzi. V závěru práce student sumarizuje dosažené výsledky a pojednává o vhodnosti použití jak instrumentálních, tak molekulárních metod k sledování autenticity potravin ze svého pohledu. Práce splnila všechny stanovené dílčí cíle, hodnotím ji stupněm výborný (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124234