ANDRLOVÁ, K. Jeřabiny - nutriční charakteristika a využití v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Posluchačka Kateřina Andrlová předkládá teoretickou bakalářskou práci. Cílem práce bylo shromáždit dostupné informace o nutričních kvalitách a potravinářském využití jeřabin. Jeřáb obecný (Sorbus aucuparia) je v současnosti jedním z málo využívaných druhů drobného ovoce. Obsahuje však množství biologicky aktivních látek přínosných pro lidské zdraví a výrobky z něj by zcela jistě obohatily spotřebitelský trh v ČR. S řešením bakalářské práce začala studentka v předepsaném termínu a pravidelně využívala dohodnuté konzultace. I když se svému úkolu věnovala svědomitě, nepodařilo se jí proniknout hlouběji do zadané problematiky. Studium literárních zdrojů jí působilo jisté obtíže a proto ani informační úroveň předložené práce není příliš vysoká. Nicméně získané výsledky svého studia zpracovala velmi dobře. Předpokládám, že v případném navazujícím studiu znásobí svoje úsilí a nedostatky odstraní. Bakalářskou práci Kateřiny Andrlové doporučuji k obhajobě a celkově hodnotím známkou dobře/C.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | D | ||
Využití poznatků z literatury | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | C | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Práce má rešeršní charakter a zabývá se problematikou plodů jeřábu (Sorbus L.) – tzv. jeřabin. Zvláštní pozornost je věnována jejich možnému praktickému využití s ohledem na vysoký obsah některých nutričně významných složek. V práci jsou přehledně popsány nejznámější a nejrozšířenější druhy rodu jeřáb a jejich vlastnosti. Druhá část je věnována stručnému popisu složení plodů s důrazem především na některé účinné látky v nich obsažené a možnosti jejich analytického stanovení. Předpokládám, že práce bude sloužit jako teoretický podklad experimentální práce, která se bude zabývat stanovením vybraných biologicky aktivních látek v jeřabinách. Formálně je práce zpracovaná poměrně dobře, vytkla bych jen některé drobnosti jako např. nesprávné použití jednotek (mol/l, g/kg, ml/min). Zadání bylo splněno, nicméně musím konstatovat, že práce je zpracována až příliš stručně a studentka jí mohla věnovat mnohem víc času a úsilí. Rešerše byla podle mého názoru provedena nedbale, v práci jsou citovány především internetové zdroje, navíc citace neodpovídají požadavkům příslušné normy. Kapitola věnovaná použitelným metodám myslím není jako podklad pro experimentální práci dostačující. Pouze s přihlédnutím k dobrému formálnímu zpracování hodnotím práci celkově jako dobrou.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Využití literatury a její citace | D | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 37210