HOUDEK, V. Asset Administration Shell pro operátora [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Baštán, Ondřej

Cílem práce bylo nastudovat problematiku týkající se pojmu AAS a pro zvolenou platformu navrhnout a implementovat jednoduché operátorské rozhraní, které by umožnilo využití lidského operátora v rámci I4.0 továrny. Vedlejším cílem bylo vytvořit základ standardu pro AAS autonomních výrobních buněk v rámci I4.0 testbedu situovanému v laboratořích UAMT. Zadání patřilo k náročnějším. Student musel v průběhu vypracování nastudovat velké množství odborné literatury převážně v anglickém nebo německém jazyce a na základě získaných informací navrhnout korespondující odlehčené řešení, které by bylo možné implementovat v systémech s omezenými zdroji. Písemná část práce je rozsáhlá a vyjma drobných překlepů splňuje všechny formální požadavky na tento typ textu. První polovina je tvořena velmi podrobnou literární rešerší s vysokou informační hodnotou, přičemž druhá část popisuje návrh a realizaci řešení. Student byl v průběhu vypracování velmi samostatný a proaktivní, práci si vhodně rozvrhl a pravidelně konzultoval postup prací. Na konzultace chodil vždy řádně připraven.V rámci vypracování byl studentem navržen a implementován datový model AAS, který lze využít jak pro lidského operátora, tak pro autonomní výrobní buňky. Na základě tohoto modelu pak student vytvořil operátorskou aplikaci pro zařízení s operačním systémem android, prostřednictvím které otestoval výsledné řešení. K aplikaci rovněž vytvořil podrobný návod. Dosažené výsledky jsou nesmírně cenné a přímo využitelné pro další vývoj v souvislosti testbedem průmyslu 4.0 na UAMT. Takřka všechny oblasti této závěrečné práce byly pro studenta před jejím zadáním neznámé a byl nucen si je nastudovat. Pan Houdek prokázal během řešení tohoto projektu své kvalitní odborné znalosti, samostatnost, vytrvalost a schopnost dostudovat velké množství potřebných znalostí. Vzhledem k vysokému přínosu jeho práce ji hodnotím 98 b, A.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Kaczmarczyk, Václav

Bakalářská práce se zabývá tématem administračního rozhraní Asset Administration Shell – jeho návrhem, vývojem a implementací do vhodného zařízení. V případě této práce je tímto zařízením rozhraní pro servisního pracovníka. Musím říci, že téma práce nepatří k nejobtížnějším, rozhodně jeho zpracování bylo časově velmi náročné. Pro zcela neznalého člověka je obtížné již jen získání základního přehledu o dané problematice. Student navíc v práci prokázal, že problematiku také pochopil a umí teoretické poznatky přetavit do praktické implementace. Po odborné stránce téměř nemám námitek. Mrzí mě snad jen to, že nebyl (alespoň teoreticky) lépe rozpracován postup rezervace zdroje – pracovníka a rezervace se omezuje na prostou alokaci zdroje „od nynějška dokud nebude úkol splněn“. Pro vlastní implementaci bych navrhoval maličko jiné názvy metod - např. název metody Reserved neimplikuje její skutečnou funkci, která provádí rezervaci, nikoli pouze vrací stav rezervace. V takovém případě bych upřednostnil např. Reserve nebo MakeReservation, ale to jsou detaily. Formální stránku práce bohužel trochu kazí občasné překlepy, některé části (např. sekce na str. 43) by potřebovaly ještě alespoň jednou přečíst a doladit. Rovněž soudím, že student občas míchá pojmy z oblasti softwarové architektury. I přes tyto formální nedostatky považuji práci za velice zdařilou a hodnotím známkou B (88 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 142685