FILIPI, D. Fotokatalytický sensor kyslíku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselý, Michal

Bakalářská práce se zabývala optimalizací tiskových formulací pro přípravu fotokatalytických indikátorů kyslíku. Cílem tedy bylo připravit fotokatalytický indikátor kyslíku s dostatečnou barevnou změnou po fotoredukci a po zpětné oxidaci a studovat kinetiku těchto procesů. Studentka zpracovala rešerši na téma fotokatalytická redukce barviv na oxidu titaničitém, která probíhá v anaerobním prostředí. Připravovala tenké vrstvy tiskových formulací na bázi polovodičových částic (TiO2), donoru elektronů, redoxního barviva a polymeru. Studovala vliv koncentrace donoru elektronů na rychlost fotoredukce a zpětné oxidace indikátoru. Během práce se seznámila s mnoha experimentálními technikami a naučila se je efektivně využívat. Veškerá měření prováděla samostatně, naměřená data zpracovala a dokázala z nich vyvodit adekvátní závěry. Rovněž získané výsledky, ale i postupy porovnávala s publikovanými daty. Zadání práce studentka splnila v plném rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubáč,, Lubomír

Práce je přehledná a poskytuje dostatečné informace o systému pro indikaci nežádoucí přítomnosti kyslíku s vidinou využití tohoto systému pro vakuové balení potravin. Drobným nedostatkem je, že v úvodu je zavádějícím způsobem systém popsán jako fotokatalytický na bázi TiO2. Ten však v systému vytupuje pouze jako red/ox přenašeč při výchozí redukci barviva. Systém je založen na kontrastu odstínu barviva v redukované (leuko) formě a v jeho oxidované formě. TiO2 v kombinaci s glycerolem působí po UVA iradiaci redukčně a je použit pro aktivaci indikátoru při balení potraviny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131532