MILEROVÁ, H. Rostlinné oleje - vybrané aspekty stability [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.

Posudky

Posudek vedoucího

Pekař, Miloslav

Vzhledem k časové náročnosti zadání začala Helena Milerová pracovat na experimentální části diplomové práce opravdu včas. Postupovala samostatně, konzultace byly potřeba pouze na rámcové zadání experimentů a vyhodnocení termoanalytických záznamů. Kromě stěžejní metodiky DSC doplnila práci o klasická analytická stanovení a o srovnávací měření na jednoúčelovém přístroji na UTB ve Zlíně, kteroužto spolupráci si sama domluvila, a do Zlína opakovaně dojela. Dovedla si různorodou práci na různých místech účelně zorganizovat. Doporučuji její práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití poznatků z literatury A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Enev, Vojtěch

Bc. Helena Milerová se ve své diplomové práci věnovala studiu stability šesti vybraných rostlinných olejů, které jsou v dnešní době stále více využívány při přípravě/výrobě nejrůznějších kosmetických přípravků na bázi emulze oleje ve vodě. Dále toto studium studentka vhodně doplnila o pilotní testy koloidní stability emulzí, které jak koncentrací olejové fáze, tak i přítomností stabilizující složky polysorbátu. Studentka rozdělila teoretickou část své DP na tři hlavní subkapitoly, z nichž první se věnuje představení rostlinných olejů, jak z hlediska chemického (představení chemismu lipidů/olejů, stabilita a faktory, které tuto stabilitu neovlivňují), tak i z hlediska kosmetologického/průmyslového využití. Na tuto část navazuje velmi pěkně zpracovaná kapitola, která se věnuje představení největšího orgánu lidského těla – kůže, a to s hlavní fokusací na její anatomii a její ovlivněním/ochranou výše zmíněnými kosmetickými přípravky. Na tuto část autorka navazuje představením emulze(í), jakož to koloidního systému, který lze stabilizovat za použití vhodných emulgátorů, které autorka rozebírá dále. Teoretickou část pěkně uzavírá subkapitola věnovaná instrumentálním technikám, z nichž pro mě nová metoda stanovení stability (oxidační stability) je tzv. Rancimat. Jinými slovy, i oponent může být v průběhu čtení VŠKP obohacen a rozšířit si tak své dosavadní obzory např. v metodách stanovení a charakterizace koloidního systému – emulze. Celkově je tato část VŠKP zpracována velmi pečlivě, kde mohu zejména vyzdvihnout logickou stavbu textu, díky které je text čtiví a srozumitelný. Dále bych rád podotkl, že tato část DP je „vyšperkována“ velmi pečlivě zpracovanou subkapitolou, která je věnována: Současnému stavu řešené problematiky“ s dostatečným počtem aktuálních literárních pramenů. Náplní experimentální části této DP bylo zejména stanovení tepelné (oxidativní) stability rostlinných olejů, a to nejrůznějšími experimentálními a instrumentálními technikami, jako je DSC a Rancimat, či poměrně „archaickou“ metodou stanovení jodového čísla, avšak využívající „královnu“ mezi analytickými technikami – tzn. titrace v baňce s byretou. Dále se v experimentální části studentka věnuje charakterizaci připravených emulzí O/V pomocí analytické centrifugy LUM. Na tomto místě musím říci, že množství provedených experimentů splňují svojí náročností časovou dotaci na tento typ VŠKP. Bc. Helena Milerová si v diskuzi výsledků počíná velmi dobře, kdy se snaží spojit do správných souvislostí informace, které byly získány různými instrumentálními technikami, které se zabývají termickou (oxidativní) stabilitou nativních rostlinných olejů. Dále bych studentku pochválil za velmi pěkně zpracovanou část diskuze výsledků věnovanou metodě analytické centrifugy, kde se studentka snaží jasně rozhodnout, které emulze (jak z hlediska její olejové fáze, tak i množstvím/druhem stabilizátoru) je stabilnější/méně stabilní. Nicméně si myslím, že v některých formulacích by studentka mohla být v diskuzi výsledků z LUM více kritická, a to ve smyslu nepřeceňovat jednotlivé rozdíly ve stabilitě mezi jednotlivými emulzemi. Na druhou stranu chápu, že je to poměrně složité, když indexy nestability vycházejí v poměrně úzkém rozmezí a hodnotově na straně spíše vypovídající o jejich nestabilitě. Tabulky a grafy jsou kvalitně zpracovány a čtenář se nemá problém v nich, jakkoliv orientovat. Dále oceňuji velmi kvalitně a podrobně zpracovaný závěr, který je správně rozdělen do logických a chronologicky na sebe navazujících odstavců. Diplomová práce Bc. Heleny Milerové splnila požadavky definované v jejím zadání a představuje jednoznačný přínos v oblasti studia tepelné (oxidativní) stability emulzí na bázi nativních rostlinných olejů. Práci hodnotím stupně „Výborně“ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 162160