SLAVÍKOVÁ, Z. Studium možnosti využití pevného odpadu z biorafinace kávové sedliny pro zemedělské účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Studentka Bc. Zuzana Slavíková se v rámci své DP věnovala problematice využití pevného odpadu z biorafinace kávové sedliny. Idea této práce vychází z dlouholetého zaměření ÚCHPBT na oblast valorizace potravinářských odpadů. Studentka začala téma řešit s dostatečným předstihem. Zpracovala kvalitní, dobře čtivou rešerši. Přepokladem pro splnění cílů práce bylo osvojení nových analytických postupů pro analýzu půdních vzorků - jednalo se o metody jak čistě chemické, tak i instrumentální. Zuzana Slavíková projevovala stálý zájem se vzdělávat a přinášela i podnětné připomínky k samotným experimentům. Kromě chemické charakterizace kávových substrátů byly provedeny i růstové experimenty. Tyto pokusy byly časově náročné a bylo třeba se o laboratorní inkubátor neustále starat. Ve všech ohledech studentka pracovala spolehlivě. Experimenty nakonec byly provedeny v celém plánovaném rozsahu. Na základě konzultací se Zuzana Slavíková rychle naučila pracovat s pokročilým statistickým softwarem a tyto znalosti aplikovala při zpracování dat. Byla schopna z datasetu vyextrahovat velmi zajímavé informace a ty poté diskutovat ve své práci. Diskuse byla podpořena dobrou prací s literaturou a vidím zde dobré předpoklady pro další vědeckou činnost. DP splňuje nároky na VŠKP, cíle byly splněny a hodnotím ji známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Diplomová práce Bc. Zuzany Slavíkové zpracovává zajímavé a hlavně aktuální téma, které úzce souvisí s potravinářstvím a ekologií. Přispívá k utilizaci "odpadního" produktu - kávové sedliny, které se na světě vyprodukuje zcela určitě obrovské množství. Teoretická část práce obsahuje všechny vstupní informace nezbytné pro zpracování zadaného tématu. Věnuje se jak potravinářské a zemědělské stránce problematiky (káva, půda, hnojiva), tak i popisu použitých analytických metod a postupu statistického zpracování naměřených dat. Tato část je psána čtivým odborným jazykem, kapitoly následují v logickém sledu za sebou. Podkladem pro tuto část je 81 informačních zdrojů, převážně cizojazyčných původních prací. Praktická část práce zahrnuje velmi rozdílné experimenty. Autorka velmi dobře zvládla fyzikální testování půdních směsí, instrumentální stanovení chemických vlastností půd i botanické růstové pokusy. Vše je detailně a srozumitelně popsáno a doplněno obsáhlými tabulkami surových dat v příloze, přehlednými grafy v textu, případně fotografiemi. Dílčí výsledky jsou správně hodnoceny a dostatečně diskutovány. Ze získaných výsledků autorka vyvodila správné závěry a neopomněla dodat ani detailní aspekty vhodného použití kávové sedliny jako hnojiva. Na základě výše uvedeného hodnotím diplomovou práci Bc.Zuzany Slavíkové celkovou známkou VÝBORNĚ - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117721