KEJMAROVÁ, A. Technologie výroby vinné klobásy s přídavkem sýrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Bakalářská práce Anny Kejmarové byla zaměřena na výrobu bílých klobás s přídavkem různých druhů sýrů a provedení jejich senzorické analýzy. V teoretické části popisuje rozdíly mezi bílou a vinnou klobásou, technologii výroby vinných klobás a popisu sýrů, které byly použity při výrobě klobás. Dále jsou teoreticky zpracovány podmínky a metody senzorické analýzy a plynové chromatografie. Při vypracování teoretické části studentka prokázala schopnost práce se zahraniční literaturou. V průběhu řešení celé bakalářské práce studentka pracovala se zájmem o dané téma. Během práce využívala konzultace a aktivně přistupovala k senzorické analýze vyrobených klobás. Nad rámec zadání stanovila ve vyrobených klobásách obsah lipidů a profil mastných kyselin. Získaná data zpracovala a výsledky vyhodnotila v diskuzi a v závěrech diplomové práce. S prací Anny Kejmarové jsem spokojena, její bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B/velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Předložená bakalářská práce se zabývala výrobou vinné klobásy s přídavkem různých typů sýru a provedení jejich senzorické analýzy. Práce splnila veškeré kladené cíle. Práce je členěna do logicky navzájem navazujících celků. V teoretické části je seznámeno s problematikou přípravy vinné klobásy tak i probíhajících procesů během jejího zpracování. Věnována je i kapitola pro sýry. Zmíněna je i kapitola věnovaná problematice senzorickému hodnocení potravin zaměřená na masné výrobky. Teoretickou část částečně kazí závěrečná kapitola plynové chromatografie obsahující volný prostor, jež mohl být vyplněn například obrázkem popisující použitou techniku. Experimentální část je věnována samotné přípravě vzorků, tak i informacím o jejich experimentálním zpracováním. Získané výsledky jsou prezentovány v diskuzi. Diskuze působí nepřehledně, hlavní zásluhu na tom má nepřítomnost tabulky, která by spojila označení vzorku spolu s jejich celým názvem. Tyto informace jsou na pár místech uvedeny v textu. Čtenář tak musí listovat několika stránkami, aby si spojil dohromady jaké označení patří k jakému vzorku. Graf 1 a 2 by bylo lepší zmenšit a dát na jednu stránku, aby nevznikalo zbytečné volné místo na stránce. Chválím přítomnost souhrnné tabulky všech parametrů senzorické analýzy. Pro zpracování dat získané senzorickým hodnocením nebylo dle mého názoru nejvhodnější použití aritmetického průměru, místo něho by se získalo více vypovídající hodnoty využitím mediánu. Pro použité analytické metody je nutné zmínit absenci odchylek. Prezentované grafy mají rovněž chybu na ose y v podobě špatně zapsaných jednotek, které se uvádí v hranatých závorkách spolu s popisem osy. Zároveň bych upozornil na zbytečná desetinná místa jednotek osy y. Velký otazník představuje, jakým způsobem byl získán celkový obsah lipidů, o jehož provedení není v práci žádná zmínka. Je škoda absence statistické analýzy, která by mohla podložit některé vyvozené závěry, to však není podmínkou pro bakalářskou práci. V neposlední řadě bych zmínil že u tabulky 6 je škoda že ukazuje data pouze jednoho vzorku, studentka se tak okrádá o prezentaci svých těžko naměřených dat. Zároveň by bylo do budoucna lepší udávat data v takových jednotkách, které nezačínají nulou a jsou vztažené na lepší jednotku, než je udávání množství mastných kyselin na ml vzorku klobásy. Práce pracuje s celkem 42 literárními zdroji, což se pohybuje v dostatečné míře. Doporučil bych se vyvarovat použití některých internetových zdrojů. Celkový dojem práce také kazí přítomnost takzvaných vdov a sirotků, jež kazí celistvost textu. Též text kazí zbytečně velké odskoky odstavců, které nejsou konzistentní, na několika místech chybí, nebo mají jinou velikost. Osobní názor mám na použití bezpatkového písma, které mi ztěžovalo čtení práce, ale jeho použití je v souladu s typografickými pravidly. S vyslovenými závěry práce se dá souhlasit. Práce splnila všechny cíle kladené na bakalářskou práci, a proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením B (Velmi dobře)
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 148186